Zo maak je echt verbinding in een contact of vriendschap

verbinding

Je kunt heel verschillend zijn, maar dan alsnog met elkaar verbonden zijn. Maar hoe maak je die verbinding met iemand? Amerikaanse psycholoog David Bradford vertelt erover in dit artikel van AD.

Verbinding maken met iemand en ‘de diepte ingaan’ tijdens een gesprek, doe je door naar anderen te luisteren, vertelt de psycholoog aan journalist Rianne van der Molen. “We praten graag over onszelf, in plaats van nieuwsgierig te zijn en te blijven.” In elke relatie met vrienden of familie zitten vooroordelen. Het is gemakkelijk om te zeggen dat je die meteen ‘moet’ uitschakelen, want we weten allemaal dat dat niet gemakkelijk is. Probeer ze op de achtergrond te krijgen door open vragen te stellen in een gesprek en niet meteen over eigen ervaringen te beginnen.

Tegenover elkaar

Soms kom je over bepaalde onderwerpen lijnrecht tegenover elkaar te staan, bijvoorbeeld doordat je er totaal anders over denkt. Het lijkt soms lastig, maar ook dan is het belangrijk om naar iemands verhaal te luisteren en niet meteen de deur dicht te slaan. Vergeet dan niet: je hoeft de ander niet te overtuigen en omgekeerd. Je mening kan blijven verschillen.

Hieraan merk je dat er een verbinding is in je vriendschap of contact:

  • Je kunt jezelf zijn, en de ander ook.
  • Je bent allebei bereid om jezelf kwetsbaar op te stellen.
  • Je vertrouwt erop dat de dingen die je over jezelf vertelt niet tegen je gebruikt kunnen worden.

Meer lezen

Tekst Rachel Vieth  Fotografie Hannah Busing/Unsplash.com

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN