10 x nutteloze dingen om te doen

nutteloze dingen

Soms is het stiekem best ook nuttig om niks te doen. Want door je hersenen even rust te geven, krijg je bijvoorbeeld de beste ideeën.  Probeer deze nutteloze dingen maar eens.

 • Puzzelen
  Heb je eenmaal alle puzzelstukjes in elkaar gelegd, moet je ze weer uit elkaar halen en terug in de doos stoppen: echt nuttig is het niet. Maar je hoofd wordt er rustig van omdat het je hersenen weinig moeite kost zich op deze simpele activiteit te focussen. Als extra bij Flow 5 vind je een stickerpuzzel, waarbij je stickertjes op nummers moet plakken om een illustratie van Ana Hard in elkaar te zetten.
 • Tekenen
  Als je tenminste even los kunt laten dat je móói moet tekenen. Het gaat namelijk niet om het eindresultaat, maar om het tekenen zelf. Teken een pagina vol lijnen, of juist vol cirkels. Langs elkaar, door elkaar heen, met verschillende kleuren.
 • Zoek uit wat er in jouw geboortejaar gebeurde
  Deze website kan je alles vertellen over jouw geboortejaar, maar nog leuker is om het gewoon zelf uit te zoeken. Welke film was het populairst, welk nummer was de grootste zomerhit, welk schandaal voerde de boventoon, wat gebeurde er op politiek gebied?
 • Dingen op kleur sorteren
  Compleet nutteloos, maar wel fijn om te doen. Sorteer je kledingkast, boekenkast, mokken-collectie of gummibeertjes op kleur en geef je hersenen wat rust.
 • Jezelf een nieuw handschrift aanleren
  Misschien niet nodig, maar wel leuk om eens te proberen. Dit lukt het best wanneer je je handschrift letter voor letter aanpast. Blijf de nieuwe letter net zo lang schrijven tot het automatisch gebeurt. Hoe schrijf jij bijvoorbeeld de letter A?
  nutteloze dingen
geheim van een gelukkige relatie
Lees ook: Dit is het geheim van een gelukkige relatie

 • Speel het Wikipedia-spel 
  Het idee hiervan is om van het ene artikel op Wikipedia naar het andere artikel te komen, door middel van doorklikken op woorden in het artikel zelf. Hoe minder kliks je gebruikt om daar te arriveren, hoe beter. Je kunt dit zelf doen door willekeurige woorden te kiezen (bijvoorbeeld ‘San Francisco’ en ‘Pannenkoekplant’) of ga voor de automatische versie op deze website.
 • Maak je eigen stamboom
  Leuk om je familie eens in beeld te krijgen. Kijk hoe ver je terug kunt gaan en schakel waar nodig de hulp van familieleden in.
 • Maak blackout poetry
  Hiermee maak je gedichten door woorden in bestaande teksten weg te strepen. Zo blijven er uiteindelijk een paar woorden over die samen een gedicht vormen. Kijk hier voor een aantal voorbeelden.
 • Woordzoekers
  Niet alleen woordzoekers, maar ook zoek de verschillen-platen, sudoku’s en andere puzzels zijn een heerlijke nutteloze activiteit. Schaf een keer een ouderwets puzzelboekje aan, dat je altijd kunt pakken wanneer je even je hoofd leeg wilt maken.
 • Stenen en schelpen zoeken
  Op vakantie, of wanneer je dicht bij een strand woont. Maak een verzameling van de mooiste en bijzonderste schelpen en stenen die je tegenkomt.

 

In Flow 5 staat een verhaal over het nut van nutteloze dingen doen, waarom we ons zo snel ongemakkelijk voelen bij activiteiten zonder doel, en hoe we dat wat vaker los kunnen laten. Hier kun je een deel van dat verhaal lezen.

 

Tekst Quirine Brouwer  Fotografie Pablo Hermoso/Unsplash.com

Lees in Flow 5 het hele verhaal

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN