Bij Yotam Ottolenghi denk je misschien aan lange zoektochten naar ingrediënten en lastige recepten. In Simpel laat de Israëlisch-Britse kok zien dat het eenvoudiger en sneller kan, zonder de kenmerkende smaakcombinaties te verliezen. We delen zijn recept voor couscoussalade.
Couscoussalade met cherrytomaatjes
Nodig voor 4 personen:
- 250 g couscous
- 90 ml olijfolie
- 2 tl ras el hanout
- 400 ml kokend water
- 400 g cherrytomaatjes
- 2 uien, in dunne ronde plakken (300 g)
- 30 g gele rozijnen of sultana’s
- 1 tl komijnzaad, geroosterd en licht gekneusd
- 50 g gezouten geroosterde amandelen, grofgehakt
- 15 g korianderblad, grofgesneden
- 15 g muntblaadjes, grof gescheurd
- 1 citroen: rasp er 1 tl schil af en pers er 1 el sap uit
- zout en zwarte peper
Bereiding:
-
- Doe de couscous in een middelgrote schaal. Sprenkel er 2 el olijfolie over, bestrooi hem met 1 tl ras el hanout, ¾ tl zout en royaal peper en giet het kokendhete water erover. Roer alles door elkaar.
- Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 20 minuten opzij.
- Haal de folie eraf, haal een vork door de couscous zodat hij rul wordt en laat afkoelen.
- Doe 1 el olie in een grote koekenpan en zet hem op hoog vuur. Voeg als de olie heet is de tomaatjes toe en bak ze 3-4 minuten onder af en toe roeren tot ze bruin zijn en openbarsten.
- Schud de tomaatjes uit de pan, bestrooi ze met een snuf zout en zet ze met eventueel uitgelopen sap apart.
- Veeg de pan schoon, giet de overgebleven 3 el olijfolie erin en zet hem op halfhoog tot hoog vuur.
- Voeg de uien, de overgebleven tl ras el hanout en ⅛ tl zout toe en bak regelmatig omscheppend 10-12 minuten tot de uien diep goudbruin en gaar zijn.
- Haal de pan van het vuur, roer de rozijnen door de uien en laat afkoelen.
- Stort de couscous als hij iets is afgekoeld in een grote kom. Roer het uien-rozijnenmengsel erdoor. Voeg komijnzaad, amandelen, kruiden, citroenrasp en -sap, 1/4 tl zout en royaal versgemalen peper toe en meng alles luchtig.
- Schep de couscoussalade in een schaal en schik de tomaatjes erop.
*Andere recepten van Ottolenghi vind je in zijn kookboek Simpel.
*In Flow 3 lees je meer over het troostrecept van Ottolenghi.
Recept Yotam Ottolenghi Fotografie Jonathan Lovekin
Lees ook:
Zo maak je je eigen pumpkin spice mix