Fris, licht en kleurrijk: 5x recepten voor de lente

De lente: voor veel mensen, waaronder editor Merel, het moment waarop dingen weer een beetje anders mogen. Dat geldt ook voor wat we koken. Met deze lenterecepten tover je dit voorjaar meer kleur op je bord.
Eerlijk gezegd heb ik wel weer even genoeg pompoen en pastinaak gezien. Het is tijd voor frisse smaken, lichtere lente maaltijden en: meer kleur op je bord. Ik kijk alweer uit naar de eerste keer dat ik weer buiten zal eten. Met mijn voeten in het gras en een kom salade op schoot.
Ik verzamelde vijf lente recepten die heel geschikt zijn voor het komende seizoen. Stuk voor stuk lentegerechten die makkelijk zijn om te maken en niet veel tijd kosten. Want als de eerste lentedagen zich aandienen, wil je geen uren in de keuken staan. Het zonnige balkon of de tuin roept.
-
Mac and cheese met courgette en citroen (Francesca Kookt)
Het ultieme comfortfood. Ik associeerde mac and cheese altijd met de herfst of met de winter, tot ik dit recept tegenkwam. Door toevoegingen zoals citroen, frisse kruiden en courgette, veranderde het opeens in een lentemaaltje dat ik zeker eens op het menu ga zetten.
-
Makkelijke quiche met spinazie en tomaat (Foxes Love Lemons)
Stel je even voor: je schuift een makkelijke quiche in de oven en ondertussen ga jij met een wijntje op je balkon zitten wachten tot je ultieme lente maaltijd klaar is. Pak je nog net even die laatste zonnestralen na je werkdag mee, eet je daarna een heerlijke maaltijd. Ik teken ervoor.
-
Asperges uit de oven (The Simple Veganista)
Een gerecht met asperges mag in de lente natuurlijk niet ontbreken. Wist je dat je (groene) asperges ook heel goed in de oven kunt bereiden? Bij het zien van de foodfoto’s bij dit recept loopt het water me echt in de mond.
-
Perfect gebakken nieuwe aardappeltjes (Eef kookt zo)
Nog zo’n typische lentehit: nieuwe aardappels. Die kun je natuurlijk op allerlei manieren eten, maar mijn favoriete manier is toch wel door ze te roosteren in de oven. In dit recept lees je hoe je dat het beste doet.
-
Salade met aardbeien en geitenkaas (Deb’s Bakery & Kitchen)
De lente voelt ook altijd een beetje als het startschot om weer aan de maaltijdsalades te gaan. Heb je de combinatie aardbei-geitenkaas weleens geprobeerd? Avocado zou ook nog een lekkere toevoeging kunnen zijn.
Meer lezen
- 5x zoete bakrecepten voor de lente.
- Leven met de seizoenen: 13 ideeën om de lente meer te beleven.
- Zo geef je je hoofd een voorjaarsschoonmaakbeurt.
Fotografie Leonie Wise/Unsplash.com
Gepubliceerd op 20 maart 2022 Laatst bewerkt 16 april 2025