Dagboek van een introvert #9: cadeaus (en wat vooral niet te geven)

cadeaus

Online editor Bente van de Wouw komt in een wereld van extraverten uit de kast als introvert en schrijft erover (met een knipoog). Deze keer: cadeaus (en wat vooral niet te geven).

Ik hou niet van verjaardagen of grote groepen, zodra ik een cadeau moet uitpakken schreeuw ik van binnen moord en brand (waarom staart iedereen me zo aan?), en echt niet dat ik ga zeggen dat ik dat mooie boek ook al van iemand anders gekregen heb. Ik geef het toe, het is misschien best moeilijk om een cadeau te bedenken voor de introvert.

Gelukkig was daar een artikel van The Huffington Post, met tips wat het stille wezen te geven, volgens die stille wezens zelf. Ik scrolde door de lijst en kan met genoegen zeggen dat ik er compleet achter sta. Een abonnement op een boekenbox waar ik dus niet de deur voor uit hoef? Graag. Een noise-cancelling koptelefoon zodat ik de geluiden van andere mensen weg kan filteren? Hell yeah. Hieronder een lijst met nog meer van die fijne cadeaus.

Van deze cadeaus wordt de introvert blij

 1. Een abonnement op luisterboeken
  Vertier en een strategie om mensen te negeren in één. Doe de introvert een luisterboek cadeau en het zal voor altijd van je houden. In stilte, dat wel.
 2. Comfortabele kleding (en eigenlijk alles waardoor we nog liever thuis blijven)
  Huissokken, onesies, een zachte pyjama. Dit shirt met toepasselijke quote.
 3. Een deurbel met video
  Die zijn er dus tegenwoordig hè. En hoewel menig mens er een aanschaft om te checken of er geen crimineel voor de deur staat, willen wij vooral zo’n ding om te weten of we ons moeten verstoppen of niet. Die nieuwsgierige buurvrouw die altijd zomaar binnen komt walsen? We zijn plotseling niet meer thuis.
 4. Een abonnement op een maaltijdbox
  Zodat we dus niet meer met zo’n rotkarretje door drukke gangen hoeven te rennen na een lange werkdag. Scheelt weer een paniekaanval of drie.
 5. Die puzzel met 1000 stukjes
  Of iets anders waarmee we onszelf uren kunnen vermaken zonder ook maar één gesprek aan te gaan.
 6. Een verzwaringsdeken
  Voor als we een knuffel willen, zonder dat daar een mens aan vastzit. Maar echt, zo’n deken met extra gewicht zorgt ervoor dat je makkelijker ontspant en minder stress of angst voelt. Vinden we fijn.
 7. Een kom-soort-van-binnen-deurmat
  Om te laten zien dat we echt wel gastvrij zijn, tot op zekere hoogte dan. Ik heb er alvast eentje uitgezocht.

En dit kun je beter niet geven

 • Een surprise party
  Organiseer een verrassingsfeestje voor ons en we kijken je nooit meer aan. De angst, de paniek, de ongemakkelijkheid. Lief bedoeld, maar nee dank je.
 • Een etentje in een druk restaurant
  Al. Die. Prikkels. Je hoeft ons trouwens ook niet mee te nemen naar festivals of andere drukke plekken. Een één-op-één afspraak op een rustige plek vinden we dan wel weer heel leuk.

Deze lijst is natuurlijk samengesteld met een hele dikke knipoog. Want, en hier spreek ik vooral voor mezelf, eigenlijk word ik blij van elk cadeau. Het betekent dat je aan me gedacht hebt, en dat er moeite is gedaan, en daar draait het uiteindelijk om. Maar toch, om het nog maar even te zeggen, geen surprise party. Alsjeblieft, doe het niet.

Meer lezen

Tekst Bente van de Wouw

Promotional image Promotional image

Met DIY-papier

Flow 7 is er!

Flow 7 ligt in de winkel mét vernieuwde vormgeving en inhoud. In het nieuwe nummer lees je onder andere verhalen over de ruimte nemen om het anders te doen en hoe trots je verder kan helpen.

BEKIJK HET HIER