Anders mediteren: 4 tips

mediteren

Niet op een meditatiekussen zitten, wel even tot rust komen? Je kunt ook op andere manieren mediteren. 

Wandelen
Meestal doen een nieuwe omgeving en het bewegen al veel voor je hoofd, maar je kunt er nog een mindfulness-element aan toevoegen. Voel de eerste honderd meter bij elke stap hoe je voeten de grond raken, hoe je ze afrolt en optilt. Of kies iets om op te letten: bloemen of de kleur rood bijvoorbeeld. Hoor de vogels (of de auto’s) en ruik wat er te ruiken valt.

Lezen
Soms lezen we snel en ongeduldig. Vlug de pagina omslaan, op naar het volgende hoofdstuk, het einde van het boek. Merk dat op en kies dan voor langzaam. Neem de betekenis van de woorden in je op en sla geen woord over. Wat doet deze rustige manier van lezen met je?

Wachten
Pak een keer geen krant, boek of telefoon. Wacht gewoon. Voel hoe je ademt, hoe je staat of zit en kijk om je heen. Je even vervelen is niet erg, daar rust je van uit.

Iets nieuws doen
Je bent instinctief mindful als je hersenen bezig zijn met iets onbekends. Dus probeer af en toe iets nieuws, zoals skiles nemen op een borstelbaan of een muziekinstrument leren bespelen. Voel je spanning of weerstand, zeg dan tegen jezelf dat dat mag. Je doet immers iets onbekends.

  • Meer manieren om te mediteren vind je in onze special Flow Mindfulness voor elke dag.
  • Ook mindfulness kan je helpen om tot rust te komen. Op 7 september start de online cursus ‘Het leven kan anders‘. Door opmerkzaam te zijn, leer je wat er in je speelt, en ga je onderscheid maken tussen gedachten, emoties en gedrag. Daardoor blijf je vaker in het nu, in plaats van altijd maar vooruit en achteruit te leven. Én maak je bewustere keuzes en ontdek je: het kan ook anders. Hier lees je meer over de cursus.

Tekst Catelijne Elzes  Fotografie Timothy Meinberg/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING