De kracht van de kruiden van Ricola – deel 3: Smalle weegbree

In de derde en laatste Stek voor kruidenlovers bespreken we smalle weegbree. Je hoort er niet vaak over, maar het is een ontzettend krachtig kruid bomvol vitamines en mineralen. Daarnaast heeft het een helende werking en onderdrukt het de neiging om te hoesten.

De kracht van kruiden – deel 3: Smalle weegbree

De smalle weegbree, oftewel Plantago lanceolata is een vaste plant die behoort tot de weegbreefamilie (Plantaginaceae). Dit kruid verhoogt de weerstand en heeft een verfrissende, reinigende en antibacteriële werking. Het helpt tegen ontstekingen in je mond en keel, verlicht klachten aan de luchtwegen en vermindert de neiging om te hoesten. Het doodt ook ziekmakende bacteriën en verhoogt je weerstand.

De paden op de lanen in

De smalle weegbree-plant doet het goed in je tuin, maar – leuk voor de wildplukkers onder ons – je vindt ’m ook door het hele land langs wegen en paden. De kleine onopvallende witte bloemen trekken ontzettend veel bijen en vlinders aan, dus een pol in je tuin zetten is sowieso een goed idee. Ben je een beetje creatief aangelegd? Neem de bloemaar dan eens onder de loep. De minuscule witte bloemetjes zijn heel leuk om na te tekenen.

Smalle weegbree-salade

Smalle weegbree zit tjokvol vitamines en mineralen en is lekker in salades. Pluk bladeren vers van de plant, was ze goed en snijd ze in kleine stukken, dwars over de nerven. Wok ze samen met een uitje, vijfkruidenpoeder en wat zout en chilivlokken in sesamolie. Rooster daarnaast een schep sesamzaadjes en gehakte pinda’s in een droge pan. Schep de smalle weegbree op een koud bord en laat een beetje afkoelen. Maak in een schaaltje een dressing van een eetlepel sesamolie en twee eetlepels sojasaus en een fijngehakt teentje knoflook. Giet over de salade en top af met de geroosterde zaden en pinda’s.

Dertien helende kruiden in de Ricola-pastille

In Stek voor kruidenlovers: deel 1 bespraken we mannetjesereprijs en in deel 2 gewone vlier. Samen met de in deze laatste Stek voor kruidenlovers besproken smalle weegbree vormen zij de basis van de Ricola-pastilles. In de mix met malrove, kleine bevernel, echte heemst, vrouwenmantel, kaasjeskruid, pepermunt, salie, duizendblad, sleutelbloem en tijm zorgen deze kruiden ervoor dat Ricola-pastilles verlichting brengen bij klachten aan de luchtwegen. Daarnaast verhoogt het je weerstand en zorgen ze voor een frisse smaak. 

Win een dagje kruidensauna

Flow mag vijf Ricola-wellnesspakketten weggeven! Een pakket is inclusief twee vrijkaarten voor Wellnessresort Elysium* waar je onder meer kunt genieten van een heuse Ricola-kruidensauna. Mail ricola-flow@concorp.nl om kans te maken**.

*Of een ander bij Iwr.nl aangesloten resort.
**Vermeld in de mail je naam, adres, emailadres en telefoonnummer. Deze actie is geldig tot 31 januari 2022.
  • Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Ricola.

Promotional image Promotional image

Hij is er weer!

Flow Book for Paper Lovers 9

Een nieuwe editie van onze jaarlijkse bestseller, met 300+ pagina's papier en paper goodies, zoals een kattenhuis, stickers en retro briefpapier.

BEKIJK DIT BOOK FOR PAPER LOVERS