Spelen, ontspannen en groeien in een gezinshuis

In samenwerking met Rudolphstichting
Een warm (t)huis is voor velen vanzelfsprekend. Maar wat als dat niet zo is? In het dorp De Glind vind je gezinshuizen waar kinderen worden opgevangen door mensen die hun huis én hart openstellen, zoals Femke en Rita. ‘Je leeft mee met hun pijn, maar ook groei.’
Een gezinshuis is een kleinschalige, professionele vorm van jeugdhulp. Kinderen die niet thuis kunnen wonen, groeien er op in een warme, stabiele gezinsomgeving bij gezinshuisouders. Deze ouders zijn speciaal opgeleid en bieden 24/7 zorg. In plaats van een grote instelling is er een gewoon huis, met gewone rituelen.
Een dorp vol mogelijkheden
Femke en Rita zijn beide gezinshuisouders in De Glind, een bijzonder jeugddorp vlakbij Amersfoort. Kinderen kunnen hier volop spelen in het groen en tot rust komen. En dankzij het uitgebreide vrijetijdsaanbod ontdekken wie ze zijn en wat ze leuk vinden.
Femke woont samen met haar man Tom en vier gezinshuiskinderen in gezinshuis Namasté. “Voor onze kinderen is het ontwikkelen van een eigen ‘ik’ niet vanzelfsprekend. Ze hebben vaak al veel meegemaakt. Juist dan is het belangrijk dat ze ergens kunnen ontdekken waar hun talenten liggen”, vertelt Femke.
Rita vormt samen met haar man het gezinshuis Mijn Saudade. Met zes kinderen en een crisisplek. ‘Een van onze meiden gaat elke dag naar een activiteit. Ze geniet daar zó van. In een gewoon dorp is dat niet mogelijk. Hier kunnen kinderen kind zijn, tussen andere kinderen die ook in een gezinshuis wonen. Dat geeft herkenning.’

Even opladen is echt nodig
De zorg voor meerdere kinderen met een beladen verleden is intensief. Rustmomenten voor gezinsouders zijn dus cruciaal. Rita: “Dankzij een fijn netwerk kunnen wij ongeveer een weekend per maand vrij nemen. Dan verblijven de kinderen bij familie of andere vertrouwde mensen. Dat is echt luxe.”
Bij Femke komt er elke twee maanden iemand oppassen, zodat zij samen met haar man een weekend weg kan. Maar ook thuis heeft ze haar eigen oplaadmomenten. “In onze tuin staat een yurt. Daar geef ik Osho-meditaties, met ademhaling, beweging en stilte. Het helpt mij om even naar binnen te keren. Na zo’n les voel ik me weer helder en stevig.”
Iets betekenen, elke dag
Het leven in een gezinshuis is intens, maar ook heel betekenisvol. Rita: “Je leeft mee met hun pijn, maar ook met hun groei. Je deelt hun kleine overwinningen. Daar doe je het voor. En nieuwe ervaringen creëren, samen. Dat is ook de kracht van een gezinshuis.”
In De Glind is altijd ruimte voor nieuwe gezinshuizen. Mensen met een groot hart, die stevig in hun schoenen staan, en die kinderen een tweede kans willen geven. Er zijn zelfs al huizen beschikbaar in het dorp – klaar voor wie de stap durft te zetten. Voel jij dat je verschil kunt maken? Maak van je leven je werk. Word gezinshuisouder.
Meer weten? Kijk op zorgindeglind.nl, download het e-book en ontdek hoe jij een thuis kunt bieden.