Duurzaam beleggen: hoe werkt dat?

duurzaam beleggen

In onze vorige blogpost over financiële selfcare schreven we over beginnen met beleggen. Maar wist je dat je ook duurzaam kunt beleggen? In deze post vertellen we je er meer over.

Positieve impact door duurzaam beleggen

Als je wilt beginnen met beleggen, wil je zeker weten dat de vorm van beleggen past bij jouw doel, beleggingshorizon en het risico dat je daarbij wenst te nemen. Maar je wilt ook weten dat de bedrijven en beleggingen waar jij je geld in investeert, passen bij jouw idealen en ideeën over het leven. Door duurzaam te beleggen, kun je op een positieve manier bijdragen aan de wereld. Wanneer het aantal duurzame beleggers stijgt, kan dat bijdragen aan een betere en gezondere wereld.

Milieu, maatschappij en bestuur

Om dit doel te behalen wil je beleggen in ondernemingen waarvan je zeker weet dat ze écht duurzaam zijn. Je vraagt je misschien af hoe dat wordt bepaald. Duurzame beleggingen worden gekozen middels drie methoden:

  • Een negatieve screening of uitsluiting: sommige sectoren zijn volledig uitgesloten. Denken aan bedrijven die wapens produceren of die meer dan vijf procent van hun bedrijfsomzet uit producten als bont, tabak of gokproducten halen.
  • Een ESG-analyse: de ESG-score is een belangrijke en wereldwijde graadmeter voor duurzaamheid. De afkorting ESG staat voor Environment (milieu), Social (maatschappij) en Governance (bestuur). Bij de eerste pijler wordt gekeken naar CO2-uitstoot, recyclebeleid en vervuilende bedrijfsprocessen. De tweede pijler focust op zaken als werkomstandigheden, eerlijke lonen en discriminatie- en diversiteitsbeleid. Tot slot wordt er gekeken naar het bestuur. Is een bedrijf transparant of juist corrruptiegevoelig?
  • Positieve screening: er wordt actief geselecteerd op bedrijven die het goede voorbeeld geven, doordat ze milieuvriendelijk produceren of maatschappelijk verantwoorde activiteiten ondernemen.

Wat betekent duurzaamheid voor mij?

Voordat je bedenkt waarin jij zou willen beleggen, doe je er goed aan om eerst te bedenken wat duurzaamheid voor jou betekent. Wat vind jij belangrijk en wat zou jij veranderd willen zien in de toekomst? Met duurzaam beleggen kijk je namelijk niet alleen naar het financiële rendement, maar ook naar het maatschappelijke.

Duurzaam beleggen wordt steeds populairder

Dit wil overigens niet zeggen dat duurzame beleggingen minder rendement opleveren. Kijkend naar de rendementen van duurzame en traditionele beleggingen zie je dat het ene jaar de eerste beter scoren, het andere jaar de tweede. Per saldo gaan ze gelijk op. De afgelopen jaren presteerden duurzame beleggingen beter en de verwachting is dat deze trend aanhoudt.

Met of zonder begeleiding beleggen?

Als beleggen nieuw voor je is, of als je er niet te veel tijd aan kwijt wilt zijn, is het aan te raden om hulp in te schakelen. ABN AMRO biedt drie beleggingsvormen aan: Begeleid beleggen met online begeleiding van experts, Zelf beleggen basis en plus en Duurzaam vermogensbeheer.

In balans met vermogen

Ben je geïnteresseerd in beleggen, of een andere vorm van vermogensopbouw, dan raden we je aan om de online cursus In balans met vermogen van ABN AMRO eens te bekijken. De cursus behandelt onderwerpen als het stellen van financiële doelen, inzicht in je financiën en beginnen met beleggen. Deze online cursus, die je op elk gewenst moment kunt volgen, is een laagdrempelige manier om je verder te verdiepen in het opbouwen van je vermogen.

Meer lezen

Tekst Merel Wildschut
Deze blogpost is geschreven in samenwerking met onze partner ABN AMRO

Beleggen kent risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING