Een goed buikgevoel: 5 inzichten en tips

Drukte en stress kunnen zorgen voor onrust in je buik. Hoe zit dat precies en wat is ertegen te doen? Vijf inzichten en tips die je kunnen helpen.

  1. Ruim 3,7 miljoen Nederlanders hebben regelmatig last van maag- darmklachten. Dat kan bijvoorbeeld komen door ziekte, een infectie of bepaalde medicijnen. Misschien minder bekend is dat ook door stress of voeding de ‘darmflora’ verstoord kan raken. Darmflora is de verzamelnaam voor diverse bacteriën die in de darm leven, zo’n 100 biljoen in totaal. Bij gezonde darmflora zijn deze allemaal mooi met elkaar in evenwicht.
  2. Bewegen en sporten helpen om stress te verminderen en dat geeft een beter buikgevoel. Of je nu gaat fietsen of zwemmen, van tuinieren of van wandelen houdt, het is allemaal goed.
  3. Het Voedingscentrum adviseert vezelrijke en gevarieerde voeding om goed voor je darmen te zorgen. Per dag heb je 30 tot 40 gram voedingsvezels nodig. Een goede manier om die vezels binnen te krijgen, is door te kiezen voor volkorenproducten, groente, fruit, peulvruchten en noten.
  4. Buikademhaling is een goed middel tegen stress. Je oefent dit door plat op je rug te liggen en rustig door je neus te ademen. Leg je handen op je buik en probeer richting je handen te ademen. Heb je deze buikademhaling eenmaal onder de knie, dan kun je het ook doen terwijl je gewoon achter de computer zit.
  5. Een buikmassage ontspant en helpt je aan een fijner buikgevoel; je ligt op je rug, knieën omhoog en voeten plat op de grond. Leg je rechterhand links onder de ribben en je linkerhand daarop. Wrijf rustig naar beneden. Ga richting de rechterheup en daarna naar boven en naar links. Maak zo een langzame cirkelbeweging, en herhaal dit ongeveer tien keer.

Goed buikgevoel
Dit artikel wordt gesponsord door Activia.
Probeer eens Activia Muesli, een heerlijke bron van vezels. Activia Muesli is een heerlijke combinatie van milde yoghurt met onze exclusieve levende yoghurtculturen & een mix van granen, noten en rozijnen. Je buik zorgt goed voor jou, dus zorg goed voor je buik.*

Klik hier om Activia te proberen voor maar 0,50 eurocent

*Activia is een bron van calcium en bevat levende yoghurtculturen. Kijk voor meer informatie op activia.nl.

 

Fotografie iStock (openingsbeeld)


Promotional image Promotional image

13 t/m 19 maart

Een week voor jezelf

Een uurtje per dag in je eigen tijd, met extra tips en live momenten via Instagram.

ZO DOE JE MEE