Het fijne van een groene werkplek

header elho planten werkplek

Een betere luchtkwaliteit, meer inspiratie en een ontspannen vibe: planten kunnen een enorm verschil maken op je thuiswerkplek. Hoog tijd om te vergroenen dus.

Er is een reden dat we zo graag in de natuur zijn: we komen er tot rust. Kunnen er aarden. Komen weer even op adem. Dat willen we natuurlijk ook in huis, helemaal nu we zo veel thuis aan het werk zijn. Gelukkig kom je met een paar strategisch uitgekozen planten een heel eind. Planten zijn namelijk goed voor…

…de luchtkwaliteit

Ze neutraliseren schadelijke gassen door deze af te breken. Ze zetten CO2 om in zuurstof. En ze verbeteren de luchtvochtigheid door het eigen verdampproces. Kortom: een ruimte met planten erin, is een gezondere ruimte dan een plek zonder planten. En als je acht uur per dag op kantoor zit, wil je er natuurlijk wel zo gezond mogelijk bij zitten. Makkelijk te regelen: bij het tuincentrum (als die open is) kun je op zoek naar planten die zorgen voor een extra goede luchtkwaliteit.

…je levensgeluk

Wist je dat mensen meer tinten van de kleur groen kunnen onderscheiden dan van welke andere kleur dan ook? Dat is ook de reden dat we zo graag naar groene dingen kijken: onze ogen stellen dat gewoon op prijs. Over ‘het oog wil ook wat’ gesproken: je nieuwe groene metgezellen komen het mooist uit als je kiest voor potten die mooi contrasteren met hun tinten. De potten uit de vibes-collectie van het Nederlandse merk elho bijvoorbeeld. Van zijdewit tot diepblauw en delicaat roze – voor elke tint groen vind je hier een pot, gemaakt van 100% gerecycled plastic en eigen windenergie.

…je productiviteit

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die werken op een werkplek met planten, bijna twintig procent tevredener zijn dan mensen op een kaal kantoor. En dat planten ook nog eens wonderen doen voor je vermogen om je te concentreren. Bovendien verhogen planten je productiviteit met vijftien procent, zo onderzochten ze onder andere op de Rijksuniversiteit Groningen. Mooi meegenomen dus.

…je creativiteit

Jawel: werken in een groene omgeving zorgt ook nog eens voor meer creatieve sappen en meer inspiratie. Planten hebben een rustgevend effect op ons, en hoe rustiger we in ons hoofd zijn, hoe makkelijker we creatief aan de slag gaan. Daarvoor hoef je trouwens niet direct een heel bos in huis te halen: een enkele plant maakt al verschil. Maar wat we zelf vaak merken: vergroenen van je huis of werkplek werkt  verslavend. Helemaal met mooie potten, zoals die van elho.

…je stressniveau

Bosbaden, maar dan in het klein. Een klein beetje groen in heeft al een groots effect op je psyche. Allereerst omdat we nu eenmaal minder stress voelen als we omringd worden door groen. Maar bijvoorbeeld ook omdat planten geluid kunnen filteren. Zodat het getik van bijvoorbeeld je huisgenoot of allerhande andere woongeluiden net even iets minder hard binnenkomen. Extra rust dus. En dat met één (digitaal) tripje naar het tuincentrum.

  • Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Elho. Elho brengt graag meer natuur bij je thuis, met onder meer mooie potten en plantenbakken.

Fotografie Unsplash/Arash Asghari

Promotional image Promotional image

Hij is er weer!

Flow Book for Paper Lovers 9

Een nieuwe editie van onze jaarlijkse bestseller, met 300+ pagina's papier en paper goodies, zoals een kattenhuis, stickers en retro briefpapier.

BEKIJK DIT BOOK FOR PAPER LOVERS