Voor een gezonde buik

gezonde buik

In je darmen leven micro-organismen: de darmflora. De meeste van deze (vele) bacteriën zijn noodzakelijk voor je lichaam, maar er bestaan ook schadelijke. In een gezonde buik zijn die nuttige en schadelijke bacteriën in evenwicht.

Bacteriën in je darmen kunnen ook invloed uitoefenen op onze hersenen: ze zouden chemische stoffen produceren die via de bloedsomloop signalen afgeven die zelfs ons humeur kunnen beïnvloeden. Hierbij een aantal tips die kunnen helpen om je darmflora gezond te houden of te herstellen:

 1. Vezels eten

  Het Voedingscentrum adviseert voedingsproducten te eten die rijk zijn aan vezels: groente, fruit, volkorengranen, peulvruchten en noten. Deze producten stimuleren een gezonde darmflora. Goede vezels vind je bijvoorbeeld in wortels, broccoli, frambozen, linzen, bonen, granen of pompoen.

 2. Goed kauwen

  Als je je eten goed kauwt, kan je lichaam het makkelijker en beter verteren. Het kauwen zelf geeft je spijsvertering ook een seintje dat het aan de slag moet. Als je langer op je eten kauwt, maak je meer speeksel aan, waar weer goede enzymen in zitten die helpen bij het verteren van eten.

 3. Water drinken

  Water heeft een gunstig effect op de slijmvliezen van de darmen. Als je anderhalf tot twee liter water per dag drinkt, blijven je darmen goed gehydrateerd.

 4. Genoeg slapen

  Genoeg slaap kan veel goeds doen voor je darmgezondheid. Aan de andere kant kunnen darmproblemen slaapproblemen veroorzaken. De meeste mensen hebben zeven tot acht uur slaap nodig.


Goed buikgevoelDit artikel wordt gesponsord door Activia. Heb je Activia Muesli al eens geprobeerd? Het is een heerlijke combinatie van een milde yoghurt en een mix van granen, noten en rozijnen. Bovendien is het een bron van vezels. Je buik zorgt goed voor jou, dus zorg ook goed voor je buik.*

Klik hier om Activia te proberen voor maar 0,50 eurocent

*Activia is een bron van calcium en bevat levende yoghurtculturen. Kijk voor meer informatie op Activia.nl.

Fotografie ©Miles Studio/Stocksy United


Promotional image Promotional image

13 t/m 19 maart

Een week voor jezelf

Een uurtje per dag in je eigen tijd, met extra tips en live momenten via Instagram.

ZO DOE JE MEE