Tekentip van Elvira

Zaterdag illustratiedag! We zetten onze favoriete illustratoren in de spotlight en vragen hem of haar om een gouden tip om zelf mee aan de slag te gaan. In Flow 1 zijn de mini-portetten van Elvira Duives te bewonderen en op ons blog vertelt Elvira wat meer over zichzelf en haar werk.

DSC05214

Hoe ben je begonnen met illustreren?
“Ik ben in 1991 afgestudeerd als grafisch ontwerper aan de Rietveld Academie. Toen iemand mij vroeg de vormgeving voor een nieuw tijdschrift op me te nemen, realiseerde ik me dat ik veel op de computer zou moeten werken. Dat was helemaal niets voor mij! Ik werk liever direct met mijn handen en met echte materialen. Later stelde ik voor dat ik wel illustraties voor het tijdschrift wilde maken. Zo heb ik een tijdje geïllustreerd voor bladen en kranten.”

Hoe zou jij jouw werk omschrijven?
“Veel van mijn eerdere illustratiewerk is helder, klein en eenvoudig van sfeer. Vaak tekende ik dingen zoals een schoen, een jurk of een kopje. Vlak na de academie tekende ik vooral met een duidelijke lijn en in heldere kleuren. Vanwege deze stijl heb ik veel kleine illustraties gemaakt zoals picto’s en plaatjes voor een memoriespel. Je zou kunnen zeggen dat mijn illustraties net woorden zijn. Een leeg vel helemaal vol tekenen, als een verhaal, zal ik niet zo snel doen. De portretjes zijn inmiddels wel anders van stijl, minder grafisch, maar nog steeds klein en kleurrijk.”

Laarzen

Met welk materialen werk je?
“De portretjes maak ik met Copic Markers. Ze zijn geweldig omdat ze er in eindeloos veel fantastische kleuren zijn en je meerdere lagen over elkaar kunt aanbrengen waardoor er nieuwe kleuren ontstaan. Soms loopt de inkt een beetje uit of is er nog een randje zichtbaar van een onderliggende kleur. De basis van de portretten maak ik met de markers, daarna vul ik de details in met kleurpotlood: ogen, neus, mond, knoopje, kraagje.”

Wat inspireert je?
“Kleur inspireert altijd. Maar het kan ook een Indiase postzegel zijn of een portret uit de renaissancetijd, een zakje met glaskralen, een ouderwetse etalage met jurken hangend aan draadjes, een onverwacht verrassende tentoonstelling, Duitse woorden, de restvorm van iets uitgeknipts, een verzameling van gelijke voorwerpen of vormen of een foto van drie Afrikaanse vrouwen.”

Hoe ziet je werkruimte eruit?
“Ik teken onder een schuin dakraam aan een tafelblad met daarop een oude tekenplank van mijn vader. Tijdens het tekenen heb ik verschillende dozen met markers en kleurpotloden, op kleur gesorteerd, naast me liggen. Ik heb een speciaal houten rekje waar ik de laatst getekende miniportretten opzet. Achter en om mij heen bevinden zich kasten en planken vol met sigarenkistjes met materialen, kartonnen dozen papiertjes, kratten lappen stof, stapels tijdschriften, boeken en drukwerk.”

werkruimte
Heb je een gouden tekentip die je wilt delen?
“Soms doe ik tijdens het tekenen zonder te kijken een graai naar de markers naast me. Er zijn zoveel kleurencombinaties mogelijk dat het kiezen ten koste kan gaan van je werkflow. Ga voor de concentratie en laat je verrassen!”

Wil je meer weten over Elvira en haar mini-portretten? Neem een kijkje in Flow 1 (dit magazine ligt nu in de winkels en is ook te bestellen in onze webshop) of kijk op haar website. Elvira plaatst elke maandag via Instagram of Facebook een portretje van de week. Inmiddels heeft ze er zo’n 450 gemaakt. Als het project klaar is, wil ze duizend portretjes tentoonstellen.

Wil je meer lezen over illustreren? Neem eens een kijkje in de Flow Illustratiespecial (je kunt ‘m hier bestellen).

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN