Bente leert borduren #1: weg met dat wollige imago

borduren

Borduren suf? Echt niet. Online editor Bente klopt het stof van het wollige imago af en hoopt met deze columnserie te bewijzen dat iedereen kan leren borduren, ook zonder kundige oma.

‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan.’ – Pippi Langkous. Met deze quote in mijn achterhoofd bedenk ik me ergens op een februaridag dat ik een nieuwe hobby wil. Breien heb ik mezelf in 2018 geleerd en nog steeds maak ik regelmatig sokken, truien en mutsen. En illusteren doe ik voor @tobehonestnl. Genoeg hobby’s dus, zou je denken.

Maar steeds vaker zie ik van die mooie borduursels voorbijkomen op Instagram en Pinterest. Niet van die stoffige plaatjes, maar modern handwerk dat ik zo aan mijn muur zou willen hangen. Ik wil dat ook kunnen, denk ik steeds vaker. Minder naar een scherm staren, meer met mijn handen bezig zijn. En dan ook nog eens iets moois maken.

Ik weet niet eens wat een stiksteek is, of zoiets

Extra leuk is dat borduren ook heel ontspannend schijnt te werken. Goed voor een leeg hoofd en zo, zegt ook Iris ter Haar. Ze startte zelf met borduren toen ze afleiding zocht van haar paniekaanvallen en heeft inmiddels een webshop geopend.

Ik heb dus maar besloten het gewoon te gaan doen, dat moderne borduren. Ik heb geen flauw idee waar ik aan begin. Ik weet niets van borduurringen of garen of naalden af. Ik weet niet hoe ik een stiksteek maak en wat dat eigenlijk is en ik heb ook nog nooit gehoord van zesdraads splijtgaren. Dat is dus kennelijk een woord.

Iris to the rescue

Gelukkig gaat Iris me helpen. Aan de hand van haar blog en de producten uit haar webshop word ik, als het goed is, aan het eind van de rit omgetoverd tot iemand die wél met naald en draad kan omgaan. Ik ga aan de slag met de basissteken, leer vrij borduren met een beginnerspakket en hoop uiteindelijk mijn ultieme borduurdroom te vervullen: het borduren van een eigen ontwerp.

Geen idee dus, of het lukt. Ik ben niet zo zelfverzekerd als mevrouw Langkous. Maar zoals mijn therapeut altijd zei: “Proberen kan altijd, daar ga je niet dood van.” Tenzij ik mezelf per ongeluk verwond met zo’n naald. Dan misschien wel. Maar daar gaan we niet vanuit. Klaar voor de start, af.

Meer lezen

Tekst en fotografie Bente van de Wouw

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN