Bloemen persen: hoe doe je dat?

Bloemen persen

Bloemen drogen is niet alleen iets voor in de zomer. Ook de gerbera’s, ­tulpen of andere bloemen uit je vaas kun je persen en bewaren.

Welke bloemen zijn geschikt?

Gebruik verse bloemen, het liefst op het hoogtepunt van de bloei. Komen ze direct uit je vaas? Laat ze eerst goed uitdruppelen. Wil je liever een bloem drogen met een dikkere kop, zoals een zonnebloem? Droog dan alleen de losgehaalde blaadjes. Hetzelfde geldt voor bloemen met een dikkere steel zoals een roos. Ook grassen, bladeren en kruiden kun je persen. Zorg er bij grassen voor dat je de halmen goed uitspreidt: zo plakken ze minder aan elkaar en drogen ze sneller.

Hoe pers je?

Bloemen persen tussen de bladzijden van een dik boek is de makkelijkste manier. Gebruik niet je lievelingsboek: door het vocht dat uit de bloemen wordt geperst, kunnen de bladzijden verkleuren en ­vervormen. Zorg dat de laag bladzijden tussen de bloemen minimaal een halve centimeter is: stop het boek dus niet te vol. Bij een gelijkmatige verdeling van de druk krijg je het mooiste resultaat. Leg de bloemen tussen papier dat vocht opneemt, zoals vloeipapier (test het eerst door er met een stift op te tekenen: als het papier de inkt meteen opzuigt, is het geschikt). Keukenpapier of papieren zakdoekjes zijn minder bruikbaar: de patronen van dit papier laten een afdruk achter in de bloemen. Leg niet te veel bloemen op een bladzijde om schimmel te voorkomen.

Je kunt je bloemen ook in een bloemenpers leggen die je steeds aandraait, dan worden ze platter dan in een boek. Leg ze tussen papier en karton in de pers. Volgorde van lagen: karton, papier, bloemen, papier, karton, papier, bloemen et cetera – je kunt dus meerdere lagen maken. ­Bloemen komen uit de pers zoals jij ze neerlegt: open of dicht. Hier kun je mee experimenteren.

Hoelang moet je wachten?

Houd een gemiddelde wachttijd van vier weken aan. Dunne bloemen kunnen na twee weken droog zijn, dikke bloemen hebben soms wel maanden nodig. Maak de pers of je boek niet tussentijds open: de kleur van de bloem kan er gedeeltelijk door verloren gaan en je bloemen kunnen verschuiven.

Na het drogen

Een kartonnen doosje is heel geschikt om geperste bloemen in te bewaren (in tegenstelling tot eentje van plastic – dat ademt niet). Bewaar je gedroogde bloemen liggend, op een donkere plek en op kamertemperatuur.

Lijmen of inlijsten

Wil je de bloemen vastlijmen op (cadeau)papier? Hiervoor is bijvoorbeeld alleslijm heel geschikt – let er in elk geval op dat de punt van de tube niet te groot is: je hebt maar kleine druppels lijm nodig (met een lijmkwastje trek je de bloemen sneller kapot). Bepaal eerst de plaats van de bloem op het papier. Leg een ander vel boven op de bloem en draai alles om. Haal het vel dat nu boven ligt (en waar je uiteindelijk op gaat plakken) weg. Breng lijm op de hele bloem aan: zo gaat de bloem later niet bobbelen. Leg het goede papier er nu weer bovenop. Wil je de bloemen liever inlijsten? Je kunt bijvoorbeeld een heel boeket na het persen in een transparante lijst stoppen.

Kleurenpalet

De verkleuring tijdens het persen hangt onder meer af van de kleurstof in de bloem zelf, die per bloem verschilt. Zo wordt een rode klaproos tijdens het persen paars en een rode tulp donkerder rood. Witte bloemen blijven niet wit, maar worden meestal geel. En bloemen met felle of donkere kleuren zoals donkerroze, groen en geel behouden hun intensiteit meestal.

Zelf een pers maken

Dit heb je nodig:

  • 2 plankjes van gelijk formaat
  • 4 bouten
  • 4 vleugelmoeren
  • boormachine
  • stanleymes
  • snijmatje
  • karton
  • vloeipapier

Boor in elk plankje een gat met eenzelfde diameter als de bouten die je gebruikt. Snijd het karton op maat: je hebt minimaal 2 stukken nodig. Vul de pers zoals genoemd bij tip 2 en draai de vleugelmoeren op de bouten.

Over Daisy Ranoe

Wat Daisy ook maakt; ze wil met haar werk schoonheid laten zien. Als kind vond ze het al magisch om te zien hoe haar moeder een verse bloem in een boek stopte en hoe die er later weer prachtig plat uit tevoorschijn kwam. Daisy verwerkt geperste bloemen in haar kunst­werken en foto’s, en gebruikt ze ook als aandenken. Dat het altijd weer een verrassing is hoe een geperste bloem uiteindelijk tevoorschijn komt, vindt ze het leukst aan het hele proces.

Meer lezen

Tekst Daisy Ranoe  Samenstelling en tekstbewerking Caroline Buijs  Fotografie Annie Spratt/Unsplash.com

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN