Creatieve verbondenheid #1: Eugenia Zoloto

creatieve verbondenheid

Caroline Buijs is managing editor bij Flow. Ze coördineert alle creatieve producten en papergoodies en heeft veel contacten met illustratoren over de hele wereld. In deze serie blogs laat Caroline zien wat creatieven wereldwijd doen om hun stem te laten horen en elkaar te steunen. 

De ov-fiets die ik van het slot haal, de voordeur en de trapleuning in mijn trappenhuis, het grote doek voor een bouwsteiger op de hoek: ineens valt mijn oog op alles wat blauw-geel is – vroeger waren het willekeurige kleuren, nu hebben ze ineens een andere betekenis. Ook mijn Insta vult zich steeds meer met blauw-gele illustraties van over de hele wereld. Sommige illustratoren bieden hun prints te koop aan: de opbrengst gaat naar de Oekraïne.

Het is de kracht van beeld, van kleuren. Hoe machteloos ik me ook voel, hopelijk dragen al die illustraties iets bij. Geven ze naast financiële steun ook moed aan de Oekraïners, en zorgen ze bij ons voor saamhorigheid. Maar het meeste indruk maken toch de illustraties uit de Oekraïne zelf. Want dat is blijkbaar hoe krachtig creativiteit is: die gaat door, ondanks alle ellende. 

De paper cuts van Eugenia

Paper cut artist Eugenia Zoloto bijvoorbeeld, mailt dat ze uit Kiev vluchtte met haar man en twee kleine kinderen naar een nabijgelegen dorpje. “Onze kinderen begrijpen nog steeds niet wat er gebeurt en we vertellen dat de explosies die ze horen vuurwerk is. De eerste dagen kon ik niets maken, zozeer was ik in shock. Tijdens onze vlucht heb ik helaas mijn materiaal voor paper cuts niet kunnen meenemen en nu merk ik hoezeer ik het mis om iets te maken! Maar we zijn van plan om terug te keren naar Kiev, en dan wil ik weer aan het werk. Tot die tijd plaats ik paper cuts die ik al eerder maakte in mijn etsy shop, om andere families te kunnen helpen in deze vreselijke oorlog.” 

Je kunt Eugenia steunen door digitale prints te kopen in haar Etsy shop. Volg haar ook op Instagram.

Meer lezen

Tekst Caroline Buijs  Illustraties Eugenia Zoloto

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN