Een kijkje in de journal van… Illustrator Anne Jorinde Kuiper (Gouden Lijntjes)

Gouden Lijntjes

Lege pagina’s vullen met verhalen, knipsels, foto’s en tekeningen. Werken in een journal kan heel ontspannend werken. Verschillende mensen gingen je al voor, ze delen een aantal van hun pagina’s.

Anne Jorinde Kuiper, ook wel bekend als Gouden Lijntjes, is illustrator en geeft verschillende creatieve cursussen. Ze vindt het heerlijk om een journal te werken en het zorgt bij haar voor een bewuster leven.

Wat maakt het werken in een journal zo fijn/leuk/bijzonder?

“Is het heel cliché om te beginnen met: waar moet ik beginnen?! Er zitten namelijk zo ongelofelijk veel voordelen aan het werken in een journal. Ik teken veel in mijn journals, dus allereerst is het natuurlijk sowieso fijn om creatief bezig te zijn. Even weg van het scherm, lekker op papier. Daarnaast is het natuurlijk fantastisch om terug te bladeren door een prentenboek dat zich langzaam vormgeeft, bijna zonder dat je het van dag tot dag in de gaten hebt. En, ik spreek uit ervaring: andere mensen vinden een journalverslag van je vakantie vaak nóg leuker om te bekijken dan je foto’s.

Maar het meest bijzondere wat ik ervaar aan het werken in een journal, is dat het je op een andere manier naar je omgeving doet kijken. Ik kan oprecht zeggen dat ik meer ben gaan zien. De kleine details in een gevel, de manier waarop een verkoper zijn fruit neerlegt, de schoonheid in een leeg flesje op de grond op die ene avond dat je zó zat te kletsen met je vrienden dat niemand zich bekommerde om opruimen. Het zijn elementen van je dag waar je normaal achteloos aan voorbijgaat, maar die samen zo’n prachtig levensverslag vormen. Ik hoor het ook keer op keer terug van mijn cursisten: ze kijken écht anders naar hun omgeving zodra ze beginnen met het regelmatig vastleggen op papier. Journalen zorgt bij hen – en bij mijzelf – voor bewuster leven.”

Wat maak je allemaal in je journal?

“Ik leg voornamelijk de dagelijkse dingen vast. Vaak maak ik daarbij een soort mini-verslag: een combinatie van een paar illustraties, één of twee grote titels, en wat lopende tekst. Dat probeer ik dan allemaal zo aan elkaar te verbinden dat het een vloeiend geheel wordt. Zo krijg je in één oogopslag een sfeerbeeld van de dag.”

Hoe en waarom ben jij gestart met een journal?

“Ooit kreeg ik voor mijn verjaardag een aquarelset, maar ik durfde maar niet aan dat nieuwe medium te beginnen. Ik greep vaak terug naar de vertrouwde potloden en brushpennen. Ik deed destijds nog veel aan bullet journaling en die materialen waren daarvoor gewoon meer geschikt. Tot ik in 2019 op reis ging naar Vietnam. Ik besloot alléén mijn aquarelsetje (en een schetsboek en fineliners) mee te nemen. Dan móést ik wel. Met een gigantische jetlag lag ik de eerste nachten klaarwakker. Een perfect moment om mijn reis vast te leggen. Ik maakte mijn eerste journalspread. Wat was dit leuk. Tegen het eind van de reis greep ik elke drie minuten dat we stilzaten aan om even een klein stukje van mijn journal te tekenen. Een nieuwe verslaving was geboren.”

Welke tips zou je mensen willen meegeven die een journal willen starten?

“Wees niet te streng voor jezelf. Beschouw de journal als iets waarin jij jouw herinneringen vastlegt, niet iets wat perfect op social media moet staan. Ik weet dat het verleidelijk is, omdat er zo veel moois te vinden is. Maar kijk eerst eens wat voor jou haalbaar is. Heb je bijvoorbeeld maar tien minuten per dag? Leg dan een kleine illustratie vast, en bouw zo langzaam pagina’s op. Dat is net zo leuk als in een keer een paar uur besteden aan een enorme spread.

Weet je niet wat je moet tekenen in die tien minuten? Teken wat voor je staat. Een mok, je laptop, een pot met pennen… het zijn allemaal perfecte kandidaten. Lukt het een dag (of een maand) niet? Wees ook dan niet gefrustreerd. Pak het gewoon op waar je was gebleven: je journal wacht geduldig op je. O, en: natuurlijk raad ik iedereen aan mijn cursussen over Sketch Journaling te volgen, die ik samen met mijn collega Nienke Vletter geef. Of iemand nog nooit heeft getekend of juist al wat meer ervaring heeft: wij helpen ze de mooiste journalspreads te creëren.”

Meer lezen

Interview Rachel Vieth  Illustraties & Fotografie Gouden Lijntjes
Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN