Een kijkje in de journal van… illustrator Marloes de Vries

Marloes de Vries

Lege pagina’s vullen met verhalen, knipsels, foto’s en tekeningen. Werken in een journal kan heel ontspannend werken. Verschillende mensen gingen je al voor, ze delen een aantal van hun pagina’s.

Illustrator Marloes de Vries werkt veel in een journal, het bevat voor haar zelfs een ’therapie’-element. Ze krabbelt persoonlijke dingen in haar notitieboekjes om gedachten op een rijtje te krijgen.

Wat maakt het werken in een journal zo fijn?

“Het is een soort therapie. Als ik veel gedachten heb en het een wirwar wordt, helpt het uitschrijven van die gedachten om orde in de chaos te krijgen in mijn hoofd. Ik werk op verschillende manieren om die gedachten te ordenen: soms schrijf ik hele pagina’s in een notitieboek vol met alles wat er in mijn hoofd zit (‘morning pages‘). Een andere keer wil ik iets helder krijgen en werkt het beter als ik het in tekeningen doe.
Ik zie veel mooie plaatjes voorbij komen met netjes geschreven teksten en prachtige tekeningen in mooie boekjes. Ik sta daar een beetje anders in: het hoeft van mij niet per se mooi of Instagram-waardig te zijn. De meeste van mijn krabbels zijn persoonlijk en die deel ik niet. Als ik het idee heb dat ik het op Instagram moet posten, dan is de drempel hoger: het moet er dan wel mooi uitzien. Dan voel ik me niet vrij om alles te krabbelen wat ik voel en denk, en is dat ’therapie’-element dus weg. En juist bij het vrij schrijven en tekenen heb ik het meeste baat.”

Wat maak je allemaal in je journal?

“Omdat ik veel verschillende dingen doe (schrijven, illustreren, schilderen), heb ik veel verschillende schetsboeken en notitieboekjes, allemaal met hun eigen doel. In een notitieboekje met lijntjes schrijf ik alles van me af wat me dwars zit, als een soort uitlaadklep (die morning pages). Dan heb ik nog mixed media schetsboeken met dikker papier waarin ik nieuwe illustratietechnieken probeer en waarin ik ook met verf kan werken.
Ik heb goedkope schetsboeken van Talens die ik gebruik om landschapsschetsen te maken voor mijn schilderijen, of gewoon een beetje te krabbelen. En dan Moleskine-boekjes met dun blanco papier, die ik voornamelijk gebruik voor illustratie-opdrachten voor klanten. Daarin schrijf ik met potlood, maar maak ik ook schetsjes. Ik maak ook travel journals van mijn vakanties, waarin ik vanalles schrijf over wat ik zie en meemaak. Die hebben als doel om te delen met anderen, dus ik ga er niet álles in zetten. Hoewel ik wel over mijn voorliefde voor gigantische onderbroeken die tot je oksel komen heb geschreven. No shame! Hahaha!”

Hoe en waarom ben jij gestart met een journal?

“Ik doe het al zolang ik me kan herinneren… Niet zozeer in een boekje, maar als kind verwerkte ik alles wat ik meemaakte al in tekeningen, en schreef ik wat er die dag was gebeurd. Toen ik negen was gingen we op vakantie naar Ameland en ben ik voor het eerst in boekjes gaan werken, met tekeningen erbij en plakte ik er schelpen en papiertjes in. Ik doe het omdat ik altijd de behoefte heb gehad om vast te leggen en duidelijk te krijgen wat er gebeurt. Die helderheid krijgen is iets waar ik op jonge leeftijd al behoefte aan had. Tekenen en schrijven is voor mij altijd de manier geweest om dat te verkrijgen.”

Welke tips zou je mensen mee willen geven die een journal willen starten?

“Zorg dat het iets is wat voor jou fijn is om te doen. Er is geen goed of fout, en er zijn geen regels. Voor sommigen is het online delen van hun journal heel belangrijk, maar dat is echt niet verplicht. Je mag het ook voor jezelf doen, zonder dat anderen meekijken. Het hoeft er niet mooi uit te zien: het gaat om het proces, niet om het eindresultaat.

Zolang jij er plezier in hebt en er baat bij hebt, is je missie geslaagd. En ook: koop goedkope boekjes zodat je niet bang bent om fouten te maken en te knoeien.”

Meer lezen

Interview Rachel Vieth  Illustraties en fotografie Marloes de Vries

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN