Ilustrator Evangeline Agape tekent en schrijft over gevoelens en mentale gezondheid

Evangeline Agape

Evangeline Agape uit Antwerpen is schrijver, projectmanager bij een kunsteducatieve stichting, en illustrator. Ze deelt haar illustraties en gedachten op Instagram als Kriebelsessies.

Wat ben je aan het doen?

“Soms komt er een zin in me op en dan móét ik tekenen. Illustreren is mijn uitlaatklep. Als puber had ik het lastig, ik kreeg een depressie toen ik vijftien was. Eerst vond ik troost in collages maken met krantenknipsels, daarna ging ik zelf illustreren. Op mijn achttiende zat ik een jaar op de kunstacademie, maar tekenen als vak paste niet bij me. Ik ben sociaal werker geworden. Tekenen en schrijven doe ik er gewoon naast.”

Toch heb je heel wat volgers op Instagram.

“Ja, ik word soms zelfs influencer genoemd, al herken ik mezelf daar niet in. Bij dat woord denk ik aan mensen die hun posts gericht plannen en alles er rooskleurig uit laten zien. ­Kriebelsessies is het tegenovergestelde. Ik plan nooit en na een paar uur illustreren zet ik het gewoon online. Dat delen blijft eng omdat ik me zo kwetsbaar opstel. Ik heb me lang geschaamd voor mijn depressies. Als kind hield ik de paniek­aanvallen die ik had zelfs verborgen voor mijn familie.”

Hoe reageren mensen?

“Sinds ik Kriebelsessies deel, weet ik: ik ben niet alleen. Vroeger leek iedereen het goed voor elkaar te hebben behalve ik. Ik voelde me alleen op een eiland. Maar ik heb gemerkt dat als ik open ben, ­mensen zeggen: hé, dat heb ik ook. Vorig jaar maakte ik een story waarin ik vertelde dat ik opgelucht was dat ik na lang wachten eindelijk met mijn klachten naar de dokter was gegaan. Een meisje reageerde toen dat ze dankzij mij na veel ­aarzelen ook was gegaan. Wow, dacht ik, ik kan degene zijn aan wie ik vroeger zelf behoefte had.”

Hoe gaat het nu met je?

“Vorig jaar ging het zo slecht dat ik me heb laten opnemen. Sinds ik antidepressiva neem, voel ik me beter. Het is belangrijk dat ik dicht bij mezelf blijf. Op carrièregebied gaat het juist heel goed. Mijn eerste dichtbundel met illustraties verschijnt dit voorjaar, een droom. Maar Kriebelsessies wordt nooit een fulltimebaan. Ik schrijf, teken en kriebel alleen als ik dat wil.”

Meer lezen

Tekst Eva Loesberg  Fotografie Caro van de Looverbosch

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN