Iris maakte van haar droom haar werk: ze geeft advies over kamerplanten

Iris van Vliet

Iris van Vliet uit Amsterdam maakte van haar grote hobby haar werk. Ze geeft advies over kamerplanten en schreef onder meer De kamerplantenbijbel van Mama Botanica.

Wat ben je aan het doen?

“Mijn hobby beoefenen: planten verzorgen. Ik had nooit gedacht dat ik daarvan zou kunnen leven. Na mijn studie theaterwetenschap ging ik aan de slag als fotograaf. Het schoolgebouw waar ik een atelier huurde, had een lange kale gang. Om die op te vrolijken begon ik een plantenasiel. Verwaarloosde planten die ik op straat bij containers vond, nam ik mee en ik blies ze nieuw leven in. Iedereen mocht planten komen brengen of adopteren. Tot ik dacht: ik kan mensen veel beter leren hoe ze hun plant moeten verzorgen dan dat ik een handvol zielige plantjes oplap. Zes jaar geleden begon ik op Instagram, een jaar later ben ik ook workshops gaan geven en inmiddels is mijn derde boek uit. Ik kan nog steeds blij worden als mensen schrijven: ‘Dankzij jouw tips leeft mijn plant weer’.”

Hoe is je plantenliefde ontstaan?

“Mijn vader had altijd kamerplanten en toen ik op mezelf ging wonen, wilde ik ze ook. Ik was eraan gewend, een huis zonder groen voelt kaal. Het geeft ook zo veel voldoening om nieuw blad te zien groeien. Met mijn vriend en dochter van één woon ik op vijftig vierkante meter in de stad. We hebben alleen een klein balkon, maar met mijn planten haal ik de natuur naar binnen. In onze slaapkamer klimt er zelfs een over het plafond: dat geeft een heerlijk junglegevoel.”

Ga je ook graag de echte natuur in?

“Ik hou van wandelen in het bos. En ik ben naar de jungle gereisd om kamerplanten in hun natuurlijke habitat te zien. Daar heb ik veel van geleerd. Hoe vochtig is de lucht? Zoeken ze altijd het licht? Die natuurlijke omstandigheden probeer ik nu thuis ook zo veel mogelijk na te bootsen.”

Hoe kies je de plant die bij je past?

“Kijk hoeveel licht en water hij nodig heeft, en bedenk vooral hoeveel tijd je eraan kwijt wilt zijn. Heb je zin om elke dag met een plantenspuit te sprayen omdat je plant een hoge luchtvochtigheid nodig heeft? Of wil je één keer per week water geven en klaar? Mijn boek heb ik ingedeeld in vier niveaus: van het groentje tot de plantenfluisteraar die de ingewikkeldste planten aandurft. Iemand zoals ik, zeg maar.”

Meer lezen

Tekst Eva Loesberg  Fotografie Aline Bouma

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN