Loop de Flow Slow Art Route in Museum van de Geest

museum van de geest

Vergeet de bordjes met uitleg en wees vooral niet bang om een paar zalen over te slaan. Want als je in een museum echt de tijd neemt voor een kunstwerk, zie je zo veel meer. In Museum van de Geest kan het. 

Het is juni 2008. Phil Terry, een altijd drukke Amerikaanse internetpionier, doet een experiment. Een uur lang gaat hij voor een schilderij van Hans Hofmann in het Jewish Museum in New York zitten. Daarna schuift hij door naar een volgend werk. In plaats van alle zalen door te lopen en honderden schilderijen te scannen, kiest hij er een paar uit die hij diep in zich opneemt. Na afloop voelt hij zich ‘vreugdevol’. Hij heeft de expositie écht beleefd.

Een jaar later nodigt hij wat vrienden uit om samen een aantal kunstvoorwerpen grondig te gaan bekijken in het MoMA (Museum of Modern Art) in New York. Slechts een stuk of vier, vijf werken nemen ze tot zich. Zijn vrienden zijn zo verrast door wat ze allemaal zien en hoe ze er na afloop met elkaar over kunnen praten, dat ze besluiten er een jaarlijks terugkerende dag van te maken. Slow Art Day is geboren.

Neem de tijd

Inmiddels wordt Slow Art Day ieder jaar gehouden in musea van Berlijn tot Boston en van Florence tot Londen. Het Amstelveense Cobra Museum voor Moderne Kunst was in 2014 het eerste Nederlandse museum dat hieraan meedeed. Gundy van Dijk, die er destijds hoofd educatie was, is al jaren promotor van Slow Looking en fan van het eerste uur. “Als je vluchtig naar een kunstwerk kijkt, vel je meestal vrij snel een oordeel. Het is mooi, lelijk, interessant of saai en je loopt weer verder. Neem je meer tijd, dan ontdek je meer en ben je minder snel geneigd te oordelen.

Tijdens de rondleidingen die we in het museum geven, merk je ook dat iedereen iets anders in een creatie ziet. Het kan totaal uiteenlopende emoties oproepen. Ontdekken dat er verschillende perspectieven zijn en daarover praten, verruimt je blik. Ook buiten het museum.”

Flow Slow Art Route

Ook in Nederland kun je slow art ervaren. Gewoon door zelf een aantal kunstwerken te kiezen en daar de tijd voor te nemen. In Museum van de Geest in Haarlem is er de speciale Flow Slow Art Route. We selecteerden vijf kunstwerken over het kunstwerk tussen je oren: de geest. Hier vertellen we je er meer over.

Meer lezen

Tekst Catelijne Elzes
Gepubliceerd op 18 mei 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN