Voorheen was nordic walking voornamelijk een geliefde activiteit onder vrouwen vanaf middelbare leeftijd. Tegenwoordig wordt het ook onder jonge mensen populairder. Dit zeggen beweegexperts over wandelen met stokken (en of het goed is of onnodig).
“Je gaat een stuk actiever lopen en omdat je de stokken gebruikt, heb je meer arminzet,” vertelt fysiotherapeut Kelly Agterberg. “Wandelen op zich is ook al goed. Zonder de stokken, ook wel ‘poles’ genoemd, is niet per definitie slechter.”
Krachtig rondje stappen
Volgens fysio- en ontspanningstherapeut Cristina Sonnevelt is naast de extra arminzet een bijkomend voordeel dat je met de nordicwalking-poles ook een extra beroep doet op je schouders en heupen. “Je schouder- en heupspieren zijn met elkaar verbonden als een soort elastieken die aanspannen en weer terugveren. Door met de stokken te lopen krijg je een grotere rek in het elastiek, en dus ook een krachtigere terugveerbeweging.”
Agterberg: “Doordat je een extra beroep doet op je core, wandel je dynamischer. Het is dus vooral bedoeld voor mensen die graag meer uit hun wandeling willen halen of extra calorieën willen verbranden.” Volgens Gezondheidsnet verbruik je dan ook twintig procent meer energie met nordic walking dan tijdens een gewone wandeling.
Wat is beter: gewoon of nordic walking?
Beide fysiotherapeuten zijn het erover eens dat je ‘gewone’ wandeling vervangen door een rondje nordic walken niet per se nodig is. Agterberg: “Ik raad niet direct aan om het vaker te doen. ‘Gewoon’ wandelen is ook goed en genoeg. Maar als je het zelf prettiger vindt, zou ik het vooral doen. Bij ouderen of mensen die lastiger hun balans houden, kunnen de stokken extra ondersteuning bieden.”
Fysiotherapeut Sonnevelt, die ook erkend voetentrainer is, sluit zich daarbij aan: “Het is meer sporten dan wandelen. Het kan een goed alternatief zijn als je andere sporten niet leuk vindt en wandelen wel.”
Stok achter de deur
Volgens zowel beweegexpert Agterberg als Gezondheidsnet, kan nordic walking ook voor mensen met schouder-, nek- en rugklachten door statische beroepen of chronische stress heel fijn zijn. “Nordic walking kan helpen bij het in conditie blijven en zelfs voor mensen met gezondheidsklachten als RSI kan deze outdoorsport uitkomst bieden,” schrijft het gezondheidsplatform.
Agterberg: “Als je de stokken niet hebt of wilt aanschaffen, kan het ook helpen om extra met je armen te bewegen, alsof je denkbeeldige stokken vasthebt. Daarmee zorg je voor een goed meebewegend ritme en kunnen spieren minder stijf of pijnlijk worden.”
Tevens is de sport geliefd onder bijvoorbeeld ex-hardlopers die vanwege blessures niet meer kunnen rennen, schrijft Gezondheidsnet: “Je spieren in benen, armen en core worden getraind zonder dat de belasting op je gewrichten toeneemt.” Op heel veel manieren is nordic walking dus een prima aanvulling of opvulling om aan je portie beweging te komen.
Wandelen met nordicwalkingstokken: zo begin je
Het is belangrijk dat je de juiste stokken gebruikt, volgens Gezondheidsnet. De lengte bereken je door je eigen lengte keer 0,68 te doen. Er zijn verschillende soorten stokken: van uitschuifbaar tot zwaar, licht, in lengte verstelbaar, met handvatten van kurk of kunststof. Probeer gewoon eens uit welke stokken jij prettig vindt.
En tegen wie best op pad wil met de stokken (of gewoon met zwierende armen om die spieren los te krijgen), maar bang is om er suf uit te zien, zegt fysiotherapeut Agterberg nog: “Heb daar lekker maling aan, je weet waarom je het doet.”
Je snapt: onze eerste de beste mentalhealthwandeling doen we met (echte of denkbeeldige) stokken.
Meer lezen
- Eerste hulp bij stress, overspannenheid of burn-out: dit is het effect van ‘sjoggen’.
- Wikiloc heeft mooie Nordic Walking-routes op een rijtje gezet door heel Nederland.
- Zo maak je je vaste wandelronde iets leuker (en avontuurlijker).
- Dit is het effect van wandelen met een doel (+5 suggesties).
Tekst Ruby Wijdenbosch Fotografie Unsplash
Gepubliceerd op 23 maart 2024