Potverdorie! maakt jam en chutney van afgedankt Nederlands fruit. Zo krijgt de teler ook een eerlijke prijs voor het minder perfecte deel van zijn oogst. Dit recept is voor 3 à 4 potten chutney.
Nodig
- 2 rode of witte uien
- 750 g bananen, appels en/of mango’s, in kleine stukjes
- handje rozijnen of gedroogde cranberry’s
- 1 tl grof zeezout
- 1 tl kerriepoeder
- 200 g rietsuiker
- 250 ml (natuur)azijn
- 250 ml water
- verse gember, in kleine stukjes gesneden of geraspt
Zo maak je de chutney
- Was eerst een paar potten goed schoon met kokend water en zet ze ondersteboven op een schone theedoek. Check of de deksels van de potten aan de binnenkant een coating hebben – dat voorkomt dat het azijnzuur gaat werken met het metaal.
- Snijd de uien klein en zet ze op een zacht vuur. Laat ze smoren tot ze een beetje glazig zijn, zonder ze te bruinen.
- Voeg dan het fruit toe. Als alles goed warm is, voeg je zout en kerrie toe.
- Voeg suiker toe en laat dit goed opnemen in het fruit en de uien.
- Doe de azijn erbij en voeg dan in scheutjes water toe. Goed doorroeren, zorg dat het niet te ‘nat’ is.
- Haal er een lepel door en als er een geul zichtbaar is die niet meteen volloopt, is de chutney goed.
- Vul de potten met de chutney en werk daarbij zo schoon mogelijk: maak de randen van de pot goed schoon voor je het deksel erop draait.
- Zet de dichte pot een paar minuten ondersteboven.
- Als je hem daarna weer omdraait en laat afkoelen trekt het deksel vacuüm, waardoor bacteriën minder kans krijgen en de chutney langer houdbaar blijft.
Benieuwd naar de jams en chutneys van Potverdorie!? Check dan eens hun website.
Meer lezen
- Aan de appeltaart: 4x recepten (met vegan variant).
- Zo maak je zelf carrot cake: 4 recepten (met vegan variant).
- Havermout: 5x recepten om je ontbijt wat specialer te maken.
Tekst Jeannette Jonker, Claudia Lagermann, Liesbeth Vijfvinkel Fotografie Getty Images
Gepubliceerd op 6 september 2023