Ga naar hoofdinhoud
Slow life

Recept zwarte bonen: frisse salade met radijs en limoen

recept zwarte bonen

Bloeme Burema is kok en fan van bonen – en dat zullen we weten. Ze wijdde er een kookboek aan met onder meer dit recept met zwarte bonen en radijspickles. Een fris gerecht dat altijd goed smaakt.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 500 g zwarte bonen (pot of blik), afgespoeld en uitgelekt (of 170 g gedroogde zwarte bonen, geweekt en gekookt)
  • 100 ml witte- of rodewijn­azijn
  • 1 el kristalsuiker
  • 1 tl fijn keukenzout
  • 1 tl korianderzaad
  • 200 g radijsjes, in dunne plakjes of in kwarten
  • 200 g parelgort, parelcouscous of fregola
  • 3 bosuien, fijngesneden
  • 6 rijpe tomaten, in stukken van 3×3 cm

Voor de dressing

  • 3 biologische limoenen, geraspt en uitgeperst
  • 1 jalapeño-peper, evt. de zaadlijsten verwijderd en in grove stukken
  • 50 g koriander, grof gesneden
  • 1 teen knoflook, grof gesnede
  • 75 ml extra vergine olijfolie
  • 1 tl honing
  • 2 el volle (Griekse) yoghurt
  • zout en peper

Het zwarte bonen recept

  1. Gebruik je gedroogde bonen, begin dan met het weken en koken ervan. Laat de bonen afkoelen tot ze lauwwarm of koud zijn.
  2. Breng voor de radijspickles in een steelpan 100 ml water met de witte- of rodewijnazijn, suiker, het korianderzaad en zout aan de kook. Verwarm tot de suiker is opgelost. Doe de radijsjes in een afsluitbare pot. Schenk het inmaakvocht eroverheen en laat afkoelen. Sluit de pot af en bewaar in de koelkast.
  3. Doe alle ingrediënten voor de dressing in een hoge maatbeker of in de mengkom van een keukenmachine. Maal alles tot een gladde dressing. Breng op smaak met zout en peper.
  4. Kook de parelgort, parelcouscous of fregola volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet af en laat afkoelen tot lauwwarm of koud.
  5. Meng in een ruime kom de zwarte bonen met de parelgort, parelcouscous of fregola, de bosui en tomaten. Voeg de dressing toe en roer voorzichtig door tot alles goed gemengd is.
  6. Verdeel de salade over een serveerschaal en garneer met de radijspickles. Serveer meteen.

Alleskunners

Hoe meer bonen, hoe beter, is het adagio van Bloeme Burema. Want ze zijn niet alleen gezond: door meer bonen in je eten te stoppen, help je ook nog eens de planeet. En dat is verrassend makkelijk, want met bonen kun je eindeloos variëren: van lekkere dips tot frisse salades en van hartige snacks tot voedzame soepen en allerlei stoof- en ovengerechten.

‘Briljante bonen’, Bloeme Burema (Carrera Culinair)

Meer lezen


Fotografie Mitchell van Voorbergen

Deel dit artikel
Ellen Nij Bijvank is freelance tekst- en eindredacteur, en werkt o.a. voor Flow Magazine en Libelle. Daarnaast schrijft ze voor Flow de culinaire rubriek Het Recept en maakt en fotografeert ze de craftrubriek.
Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Een keer per week versturen we een mail met onze best gelezen artikelen, fijne tips en aanbiedingen.