Ga naar hoofdinhoud
Slow life

Beetje pit, heel veel smaak: deze tamarindebroccoli moet je proberen (recept)

tamarinde broccoli

Deze tamarindebroccoli heeft een balans tussen zuur, zoet, zout en pit. De frisse, tintelende zuurheid van tamarinde brengt een gerecht meteen tot leven. Een puur comfortfoodrecept.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 el tamarindepasta of -pulp
  • 2 el oestersaus
  • 2 el vloeibare gula djawa
  • 2 el zoute ketjap
  • 400 g noedel
  • ½ tl sesamolie
  • 2 el neutrale olie
  • 1 ui, in reepjes
  • 1 winterpeen, in de lengte gehalveerd en in schuine dunne plakken
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • ca. 2 cm gember (evenveel als de knoflook), fijngesneden
  • ¼ Madame Jeanette, fijngesneden
  • 1 (rode) paprika, in reepjes
  • 1 flinke broccoli (ca. 400 g, in roosjes)
  • 2 eieren
  • 4 takjes koriander (optioneel), alleen de blaadjes ter garnering

Het recept

  1. Gebruik je gedroogde tamarindepulp, laat de kleverige substantie dan een paar minuten wellen in een kom heet water. Kneed het daarna met je vingertoppen zodat de structuur van de pulp oplost. Met een zeefje of gewoon met je vingers scheid je de pulp van het sap. Het overgebleven ‘dikke’ sap gebruiken we in de saus.
  2. Meng in een kom het vocht van de tamarinde pulp of de tamarinde pasta met de oestersaus, gula djawa en zoute ketjap. Zet apart.
  3. Breng een pan water aan de kook. Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel af onder koud stromend water. Laat de noedels uitlekken. Wrijf de sesamolie door de uitgelekte noedels zodat ze mooi glanzen en niet aan elkaar plakken.
  4. Verhit de olie in een wok of hapjespan en fruit de ui en de wortel tot de ui glazig ziet en de wortel zijn harde bite verliest, dit duurt zo’n 5 minuten.
  5. Voeg daarna de knoflook, gember, Madame Jeanette, paprika en broccoli toe en wok ongeveer 7 minuten, tot de broccoli beetgaar is. Schuif alles naar de zijkant en breek de eieren in het lege deel van de pan. Scramble ze door er hard doorheen te roeren. Meng als de eieren zijn gestold met de rest van de groenten en de noedels. Garneer met koriander voor de liefhebber.

Beetje pit

Eten met pit hoeft gek genoeg niet altijd pittig te zijn. Hoe dat werkt? Raghenie Bhawanie legt het haarfijn uit in haar boek over de Surinaamse keuken. Naast traditionele gerechten als pom en bruine bonen, geeft ze ook recepten met een moderne twist, door Hollandse biet en spruitjes erin te verwerken bijvoorbeeld. Bovendien staat het boek vol met familieverhalen.

Madame Jeanette‘, Raghenie Bhawanie

Meer lezen


Fotografie Raghenie Bhawanie

Deel dit artikel
Ellen Nij Bijvank is freelance tekst- en eindredacteur, en werkt o.a. voor Flow Magazine en Libelle. Daarnaast schrijft ze voor Flow de culinaire rubriek Het Recept en maakt en fotografeert ze de craftrubriek.
Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Een keer per week versturen we een mail met onze best gelezen artikelen, fijne tips en aanbiedingen.