Werken vanuit een huisje in de Achterhoekse natuur

werkenindenatuur

Op het 22 for 2022-wensenlijstje van Flow’s Merel staat: een paar dagen werken vanuit de natuur. In de tweede week van januari maakt ze dat voornemen al waar door een paar dagen met laptop en al naar het Gelderse Laren te verkassen.

Ik reserveer een leenauto, slinger mijn spullen achterin en begin aan de rit naar de Achterhoek. Het valt me bijna tegen dat het vanuit Utrecht maar vijf kwartier rijden is. Stiekem had ik me verheugd op een ‘echt reisje’, maar ik ben er zo. Ergens vlak voor Lochem neem ik een afslag. Ik rijd tussen de weilanden door en vind mijn logeeradres vlot. Ook al ben ik niet zo ver van huis, ik heb toch het gevoel dat ik in een compleet andere wereld beland. Mijn huisje, de Boskamer van B&B De Brenschutte, kijkt uit over de velden en verder over helemaal niets.

werkenindenatuur

Écht ademhalen

Bij aankomst in de knusse B&B krijg ik eerst van de vriendelijke eigenaresse Annemiek een korte workshop ‘hoe de houtkachel aan te maken’. Misschien ga je lachen als je dit leest, maar: ik heb nog nooit een vuurtje gestookt, dus ik vind het op een grappige manier een beetje spannend. Wanneer ik ’s middags de kachel aanmaak en het vuurtje lekker brandt, weet ik; dit is nu al een geslaagde trip.

De volgende ochtend voel ik me Randstedelijker dan ooit. Terwijl ik langs een veldje met boerenkool loop, verzucht ik; ‘wat ben ik toch in hemelsnaam in die stad aan het doen?’ Ik kan hier écht lekker ademhalen. Dieper en anders dan thuis. In het dorp is een slager (daar zal je mij niet vinden), een snackbar (daar wel), een bakker die volgens de toeristische folder van wereldklasse is, en een grote supermarkt. Wat heb je meer nodig als je ergens een paar dagen blijft? Bij die plaatselijke supermarkt koop ik een puzzelboekje. Terwijl ik eigenlijk nooit puzzel. Maar het voelt alsof dat er nu bij hoort. Dat, en een flesje rode wijn. Voor ’s avonds hè, er moet immers ook nog gewerkt worden.

Werken in de natuur: werkt dat wel?

Van een collega krijg ik via de mail een compliment. Ze vindt het knap dat het me lukt om nog iets uit m’n handen te krijgen terwijl ik in zo’n mooie omgeving ben. Ja, daar heeft ze misschien wel een punt. Het liefst zou ik de hele dag buitenspelen, maar dat gaat niet. Het feit dat ik een paar Zoom-meetings heb gepland, helpt. Ik moet mijn gezicht toch even laten zien. Eigenlijk lukt het me juist heel aardig om productief te zijn. Ik haal een deadline én lees een boek uit. Tussendoor maak ik wandelingen. Het lijkt wel alsof ik meer uren in een dag heb dan thuis. Komt het doordat er minder afleiding is? Is het de grotere dosis frisse lucht aan mijn hoofd? Ik weet niet precies wat het is, maar ik vind het heerlijk.

Wanneer ik na een paar dagen weer terugkeer naar Utrecht bedenk ik onderweg al dat ik dit vaker ga doen. Op de snelweg fantaseer ik over andere plekken waar ik eens zou willen gaan werken: in Zeeland (zodat ik tussen het werken door een strandwandeling kan maken) of in Limburg, bijvoorbeeld. Alles met een wijds uitzicht en een houtkachel lijkt me een goed idee.

Meer lezen

Tekst en fotografie Merel Wildschut

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING