Tips voor natuurfotografie met je telefoon

natuurfotografie met je telefoon

Tijdens een wandeling of fietstocht kom je soms ineens een uitzicht, dier of plantje tegen dat je zou willen vastleggen. Hoe doe je dat handigst met je telefoon?

 • Let op het licht

  Foto’s die midden op de dag in fel zonlicht genomen zijn, worden vaak wat hard. Het licht tijdens zonsopgang en -ondergang is erg mooi en zacht. Wist je dat je de lichtinval op je foto kunt bepalen met je telefoon? Klik tijdens het maken van de foto eens op verschillende plekken op je scherm, en kijk wat er gebeurt.

 • Maak de lens schoon

  Met een losse camera zijn we vaak heel voorzichtig, met een telefoon iets minder. Niet zo gek dus dat er allerlei viezigheid op de cameralens komt te zitten. Maak ‘m regelmatig schoon om te voorkomen dat de kwaliteit van je foto’s achteruitgaat.

 • Gebruik camera-apps

  De standaardinstellingen van je camera zijn vaak niet zo uitgebreid als ze zouden kunnen zijn. Er zijn veel apps te vinden die je camera extra opties geven, zoals een macrolens. Daarmee kun je kleine voorwerpen – zoals dat ene bloempje of die vlinder – van heel dichtbij scherp op de foto krijgen. Voor iOS is de Camera+ app een goede optie, voor Android Camera ZOOM FX.

 • Gebruik het raster op je telefoon

  Heb je een prachtige landschapsfoto gemaakt, is de horizon scheef… Gebruik daarom de raster-optie op je telefoon waarmee er hulplijnen in beeld komen. Staan ze niet in je camerascherm? Dan moet je ze nog even aanzetten via de instellingen van je telefoon.

 • Fotografeer in HDR

  Nog zo’n handige, ingebouwde optie van je smartphonecamera. Als je de HDR-functie aanzet, neemt je telefoon uit zichzelf meerdere beelden en combineert ze tot één beeld waarbij alle optimale lichtinvallen worden gebruikt. Klinkt ingewikkeld, maar probeer het eens uit: vooral met landschapsfotografie kan dit mooie resultaten opleveren.

 • Gebruik bewerkings-apps

  Een van de handige dingen van fotograferen met je smartphone is dat je de foto’s meteen kunt bewerken. Met de gratis app Lightroom van Adobe kun je het licht en de kleuren aanpassen – en bepaalde kleuren er extra uit laten springen. Leuk als je bijvoorbeeld het paars van een veld bloemen extra naar voren wilt laten komen.

  *Wil je meer weten over fotograferen met je smartphone? In boeken als Snap! van Anki Wijnen (Uitgeverij Snor) en De phonetograaf  van Vicky Bogaert (Van Halewyck) staan nog veel meer handige tips en voorbeelden.

Tekst Quirine Brouwer  Fotografie Larm Mrah/Unsplash.com

Meer over buiten vind je hier

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING