Het Pieterpad lopen: 500 kilometer door Nederland

Pieterpad

Voor een lange wandeltocht hoef je echt niet richting Santiago de Compostella. Ook binnen onze eigen grenzen vind je verschillende lange wandelroutes. Maak kennis met het Pieterpad. 

Zo’n 500 kilometer door de natuur en langs dorpen en steden. Het Pieterpad loopt van Pieterburen aan de Groningse Waddenkust naar de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg en je kunt het zowel van noord naar zuid als andersom lopen. Saai wordt het niet, want de natuur is afwisselend en elk gebied heeft zijn eigen historie. Je doorkruist de Groninger klei en de Drentse zandgronden, loopt door de Sallandse Heuvelrug en de Achterhoek, en dan is er ook nog het gevarieerde Limburg.

Hoe is het Pieterpad ontstaan?

Niet uit zichzelf. Het Pieterpad is ontstaan dankzij Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen. Geïnspireerd door het Duitse Zwarte Woud vonden de twee dat Nederland ook wel zo’n langeafstandspad kon gebruiken. En zo geschiedde. Ze bedachten het pad, liepen het en legden het daarna vast voor iedereen die de tocht ook wilde lopen.

En hoeveel dagen doe je erover?

Dat ligt helemaal aan jou. Het pad is opgedeeld in 26 etappes. Je kunt er elke dag één lopen met hier en daar wat rustdagen, maar je kunt ook je eigen tempo bepalen en bijvoorbeeld anderhalve etappe per dag doen (of juist een halve per dag). Op de website van het Pieterpad vind je twee lijsten met aangepaste wandeldagen. Een voor de snelle wandelaars en een voor de hikers die het wat rustiger aan willen doen. Loop je gemiddeld, dan doe je er dus ongeveer vier weken over.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het pad niet in één keer te lopen maar in stukjes. Elk weekend twee etappes, bijvoorbeeld. Je hoeft er dus niet per se je vakantiedagen voor in te leveren.

Waar slaap je eigenlijk?

Ook dat bepaal je zelf. Eigenlijk vind je overal langs het pad wel slaapplekken. Er zijn niet alleen campings, B&B’s en hotels, maar je kunt er ook voor kiezen om bij mensen thuis te slapen, bijvoorbeeld via Vrienden op de fiets. Het fijne is dat je dus ook zelf bepaalt hoe duur je wandeltocht wordt. Wil je het wat goedkoper maken, dan slaap je elke avond op een camping. Heb je wat meer te besteden, dan boek je lekker een hotel.

Tekst Bente van de Wouw  Fotografie Sander Weeteling/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

Wacht even

Neem vaker een #flowmomentje. Mijmer, verveel je, reflecteer, wacht en vooral: doe even niets. Want dat zijn we stiekem een beetje verleerd.

Even niets: zo doe je dat