Op pad in Drenthe: 7x dingen die je er kunt doen

De rust van Drenthe nodigt uit tot lekker wandelen of niksen, maar je kunt er ook veel dóen. Van fietsen door een nationaal park tot op pad gaan met een schaapsherder. Flow’s online coördinator Ilse Savenije deelt zeven ideeën voor een bezoek aan deze ‘oerprovincie’.

Ah, Drenthe. Wat vinden we het er toch mooi. In de herfst natuurlijk helemaal, als de bomen rood kleuren en er weer zo veel paddenstoelen te zien zijn. Want Drenthe en wandelen in de bossen: die twee begrippen gaan hand in hand. Maar wist je dat er nog veel meer te doen is in deze provincie? We delen een aantal tips.

1. Drenthe Hikes: maak een Foodsteps wandeling of fietstocht

Op je eigen gemakje een wandeling maken is natuurlijk al een fijne activiteit op zich. Maar wil je wat meer, en wil je meer leren over de omgeving, probeer dan een route via Drenthe Hikes. Voor een paar euro download je via de app een route en kun je al wandelend of fietsend verhalen over de regio ontdekken.

Zo is er bijvoorbeeld de Foodsteps fietstocht door het Nationaal Park Dwingelderveld, langs onder meer een wijnhoeve, kruidentuin, schaapskooi en een oude molen. Met de minidocumentaires en korte podcasts in de app leer je over de lokale voedselproducenten en het landschap. Of houd spontaan een praatje met de molenaar of een winkelier op de route (waar je natuurlijk producten kunt kopen om mee naar huis te nemen).

Een (elektrische) fiets huren kan bijvoorbeeld bij Fietstransferium Ruinen, waar de route start en eindigt.

2. VR-film De stoel van de laatste jaren

Onderdeel (en eerste stop) van de Drenthe Hikes Foodsteps: bij Luning’s Restaurant op de Brink in Ruinen kun je met een VR-bril een korte film van kunstenaars Anke Teunissen en Jessie van Vreden bekijken. Waarom Virtual Reality, kun je denken, als je ook in het écht en offline zo veel moois in Drenthe kunt zien? Maar deze documentaire over boer Egbert Stellink vinden wij een aanrader: een kijkje in het simpele leven van een oude maar tevreden man, waar het dus oprecht net lijkt of je echt bij hem in zijn woonkamer zit. De kachel, het vloerkleed, het bijna in elkaar stortende schuurtje op het land: ikzelf had echt het gevoel weer even bij mijn opa op zijn boerderij te zijn, heel raar maar bijzonder. De film is voor het IDFA de hele wereld over geweest en is nu permanent te bekijken in het geboortedorp van hoofdpersoon Egbert.

Je kunt de film ook los van de route bekijken.

3. Viva la Frida! in Drents Museum

In het Drents Museum in Assen is sinds begin oktober de nieuwe expositie over Frida Kahlo te zien.

Mocht je in het Cobra Museum in Amstelveen al ‘naar Frida’ zijn geweest: deze expositie in Assen is weer heel anders. Je vindt er niet alleen werk van de beroemde kunstenaar, maar leert er ook (of vooral) veel over haar leven. Zo zie je foto’s van een tweejarige Frida, leer je over haar ouders en natuurlijk het afschuwelijke ongeluk dat ze op haar achttiende meemaakte – en hoe dat haar wereld en haar kunstwerken beïnvloedde. Je kunt Frida’s kledingstukken bekijken, en de beschilderde korsetten die ze eronder droeg vanwege de schade aan haar lichaam. We ontdekten weer veel nieuws over haar.

4. Wandel mee met een herder bij Schaapskudde Ruinen

Voor wie een kijkje wil krijgen in het leven van een schaapsherder: elke ochtend kun je met herder Michiel meelopen met zijn schaapskudde over het Dwingelderveld. Van negen uur ’s morgens tot vijf uur ’s middags is hij op pad met een paar honderd schapen plus twee (van zijn negen) border collies, waarna hij terugkeert naar de schaapskooi.

Michiel (35) kan je vertellen over de dieren en het landschap, en natuurlijk over het leven van een schaapsherder. En wat blijkt: zo’n herder zit tussen het sturen van zijn kudde door ook maar zijn e-mail bij te werken, of een Netflix-serie te kijken op zijn telefoon. “Als schaapsherder werk je niet per se hard, maar wel veel,” vertelt hij, want hij moet er altijd zijn. Ook op niet ‘o wat is de herfst mooi’-achtige dagen, als het regent of sneeuwt, of heel koud of juist warm is.

Maar wat is het fijn, zo op de heide tussen die grazende bolletjes wol. Gewoon even kijken of een uurtje meelopen kan ook.

5. Rondrijden met een Eko-explorer in Exloo

Rondrijden tussen de bomen of met uitzicht over de weide met schaapjes in de verte. En als het meezit is er de zon: het lijkt wel een safari. En misschien is dat het ook wel, want via Eko-tours kun je met een elektrische Eko-explorer Exloo en de omgeving verkennen. De organisatie heeft een vergunning van Staatsbosbeheer om je een deel van het bos te laten zien. Behalve de Eko-explorer, een klein elektrisch autootje, kun je ook een Bike, Cruiser of Chopper huren. Je mag zelf op pad met een door hen uitgestippelde route, of je kunt je laten rondleiden door een gids die je vertelt over de hunebedden, de schapen op de weide of de geschiedenis van de bossen. Zo leer je onder andere dat een groot deel van het Drentse bos zo’n 150 jaar geleden door mensen is aangelegd, en waarom.

Maar vooral: het is gewoon heel erg leuk, dat rondtouren met een elektrisch wagentje. Enorm hard gaat het niet, gelukkig, want je rijdt ten slotte deels door de natuur. Onderweg kun je bij theehuis Poolshoogte een warme chocomel drinken en vanuit de hoogte de bossen bewonderen door de Brandtoren te beklimmen.

6. Maak een Dwingeler ommetje

De stichting Dwingeler ommetjes biedt vijf wandelingen van elk zo’n vijf kilometer rond de dorpen Dwingeloo, Lhee, Lheebroek, Eemster en Dieverbrug. Je herkent de routes aan de paaltjes met de namen Mars, Uranus, Leda, Pluto en Jupiter, en elke wandeling doorkruist een ander soort landschap. Nog meer wandelroutes vind je op de site van Drenthe.

7. Rij of fiets gewoon eens rond

Tijd over of juist geen zin in een route of plan? Al rijdend of slenterend over de kleinere wegen kom je langs landmarkten met brocante, stalletjes met lokale producten en dorpen die zo op een ansichtkaart kunnen. De boerderijen zijn er van ouderwets kneuterig tot modern en statig. En het is moeilijk je in te houden om níet te bedenken in welke je graag zou willen wonen. Op de bonnefooi door Drenthe, zonder écht iets te doen, is eigenlijk al een uitje op zich.

Overnachten in Drenthe

Je kunt dagen (of weken) zoet zijn in Drenthe, dus waar kun je slapen?

  • Via Cabiner kun je een aantal cabines (en routes) midden in de natuur boeken.
  • Of slaap in een Natuurhuisje of een Vakantie(familie)huis in Drenthe.
  • Liever slapen in een hotel? De Drentse Liefde is een boutiquehotel met elf kamers met elk een eigen thema en karakter. Zoals eentje in Japanse stijl, of de Drentsche Aa(i) met aaibaar mos op een van de muren. Het hotel ligt aan de rand van het brinkdorp Dwingeloo, wat op zichzelf ook weer een plaatje is om doorheen te wandelen. In de ochtend zorgt de familie die het hotel runt voor een compleet verzorgd ontbijtje.
  • Bezoek je Westerbork? Slapen en eten kan bijvoorbeeld bij Adbij de Westerburcht.

de drentse liefde 2

Meer lezen

Tekst en fotografie Ilse Savenije

Promotional image Promotional image

School of Flow

Een week voor jezelf

In deze training leer je hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Volg in je eigen tempo.

BEKIJK DEZE TRAINING