Ga naar hoofdinhoud
Levenslessen

Nieuwe mensen leren kennen? Dit is zó veel minder eng dan je denkt – Merche’s eetclub brengt onbekenden samen

nieuwe mensen leren kennen

Nieuwe mensen leren kennen klinkt spannend, maar Merche Ariza Gallego (26) uit Utrecht laat zien dat het juist makkelijk en gezellig kan zijn. Met haar zelf opgezette eetclubavonden brengt ze onbekenden samen aan tafel voor open gesprekken, lekker eten en nieuwe connecties.

Wat ben je aan het doen?

“Ik heb sinds anderhalf jaar een eetclub en kook bij mij thuis voor maximaal 5 vrouwen van 25 tot 35 jaar, en ik eet zelf ook mee. Ik begon voorzichtig, met collega’s. Maar inmiddels melden ook onbekenden zich aan, via via of via mijn Instagram-account. Ik zoek dan een interessante mix van mensen die dezelfde belangstelling hebben, hetzelfde werk doen of juist iets heel anders. Om de kosten te dekken, vraag ik een kleine bijdrage. Winst maken hoeft niet – dat zou alleen maar druk geven en dat is nou net niet de bedoeling. Het moet voelen als een ontspannen en intieme avond met vriendinnen.”

Wat was je idee hierachter?

“Ik wilde mijn vriendenkring vergroten. Mijn leeftijds­fase is best lastig: je werkt vaak vanuit huis, zonder fysieke ontmoetingen met collega’s, hebt geen school of studie meer waar je vanzelfsprekend mensen tegenkomt, en om je heen gaat het ineens over huizen, banen, kinderen. Het voelt alsof je naar de brugklas gaat en ineens niet meer met de poppen mag spelen. In Utrecht kende ik wel mensen, maar ik miste het om spontaan iemand tegen te komen met wie ik even kon koffiedrinken. Omdat ik van koken hou, leek dit me een mooie manier om zelf ontmoetingen te organiseren. Ik kan dan ook zelf de regie voeren.”

Hoe ziet zo’n avond eruit?

“Eerst is het altijd even ongemakkelijk, met allemaal vreemden bij elkaar. Maar al snel verdwijnt dat. Ik probeer mensen zich thuis te laten voelen. Daarom kook ik geen gangendiner, maar zet ik mooi opgemaakte schalen op tafel waar iedereen zelf van kan pakken. De gesprekken zijn heel open, persoonlijk ook, over werk, relaties, alles eigenlijk. Ik heb nog nooit gehad dat iemand alleen over zichzelf praat, bijvoorbeeld – iedereen luistert naar elkaar, stelt vragen.”

Hoe reageren gasten?

“Enthousiast. Iemand die pas naar Utrecht was verhuisd, had getwijfeld of dit haar nieuwe stad kon worden, maar na een eetclubavond had ze daar alle vertrouwen in. Initiatief nemen werkt echt het beste als je iets aan je eenzaamheid wilt doen – dat heb ik ook van mijn twee au-­pairjaren geleerd. Natuurlijk moet je over een drempel heen. Maar het levert wel iets op. Door deze eetclubs vind ik het nu nog makkelijker om onbekenden uit te nodigen. Want wat is daar eigenlijk eng aan als je met iemand een klik voelt? Die ander voelt dat waarschijnlijk ook. Ik wil anderen graag inspireren hetzelfde te doen.”

Wat hebben je eetclubs je gebracht?

“Een veel betere mentale gezondheid. Het is prettig dat ik nu altijd iets in het vooruitzicht heb, en bezig ben met mensen uitnodigen, recepten uitzoeken, alles organiseren. Alle avonden waren tot nu toe bijzonder, en ik heb zo veel interessante mensen leren kennen. Met mijn gasten uit Utrecht heb ik inmiddels een aparte appgroep voor spontane ontmoetingen of een avond even samen eten. Het gevoel van eenzaamheid dat ik weleens had, is echt weg.”

Meer lezen


Gepubliceerd op 21 juli 2025

Deel dit artikel
Klaartje Scheepers is neerlandica, (culinair) redacteur en (schrijf)coach. Ze was onder andere hoofdredacteur van Elle Eten en in 2021 verscheen van haar hand het boek 'Van aardappel tot avocado'.
Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Een keer per week versturen we een mail met onze best gelezen artikelen, fijne tips en aanbiedingen.