Voor wie zich ‘mèh’ voelt: 20x dit kun je doen om je beter te voelen

tips om je beter te voelen

Wat doe je op een mindere dag? Je kunt je er natuurlijk aan over geven (niets mis mee) maar als je je toch liever anders voelt, kunnen deze tips helpen. 

Heb je een dag dat je niet lekker in je vel zit en wil je je fijner voelen? HLN zette een aantal expert-tips en inzichten op een rij. En het zijn echt niet alleen de open deuren zoals ‘Ga vaker naar buiten.’

Om (hopelijk weer) blij van te worden: dit zeggen experts

 1. Zie het positieve
  “Is je dag om zeep omdat je vriendin een afspraak afzegt (fixed mindset) of zie je het als iets positiefs omdat je extra vrije tijd krijgt (groei-mindset)? Bijna de helft van ons geluk wordt tussen onze oren bepaald,” vertelt gelukspsycholoog Josje Smeets.
 2. Realistisch geluk
  Een side note bij tip 1: “Positief denken wordt verpakt én verkocht als de remedie voor al onze problemen. Geluk is een verplichting geworden en negativiteit de vijand,” vertelt psychotherapeut Whitney Goodman. We moeten daarom wel realistisch blijven: je kunt niet elke dag alleen maar blij en huppelend door het leven gaan.
 3. Voelt als thuiskomen
  Wiens karakter past bij hun leefruimte, voelt zich beter, blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Texas. Als je van binnen wat introvert bent, kan het dus best zijn dat een uitgesproken interieur vol felle kleuren niet bij je past. Alhoewel: ben je in je hoofd wat chaotisch, dan betekent dat niet per se dat je gelukkig wordt van rommel.
 4. Wie goed doet…
  Als je iets goeds doet voor een ander, stijgt je eigen geluksgevoel, volgens psycholoog en psychotherapeut Hein Zegers. En dat zit ook zeker in de kleine dingen zoals een compliment.
 5. Genot = geen geluk
  En die twee verwarren we nog wel eens met elkaar, vindt Isabelle Gonnissen, auteur van Kies positief. “Stabiel geluk is een constante staat en genot een momentopname,” vertelt ze. “We zijn het verleerd om spontaan te leven. En dat is nodig om écht gelukkig te zijn.”
 6. Early bird
  Vroeg opstaan kan zorgen voor meer geluk en succes en minder angst en depressies, blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Molecular Psychiatry. Ben je een avondmens? Dan is vroeg opstaan alleen aan te raden als je goed en lang genoeg slaapt.
 7. Alles hebben en tóch niet happy
  Heel gewoon, want niemand is altijd gelukkig en dat hoeft ook niet. Wel voel je je vaker prettig als je een leven leidt waarbij je tijd maakt voor wat jij écht belangrijk vindt. Je hebt misschien een fijne baan, maar als werk versus privé niet in balans is, kun je je alsnog ontevreden voelen. Het kan dan helpen om voor jezelf je kernwaarden door te nemen zoals bijvoorbeeld ontspanning of vrijheid, en daar meer ruimte voor te maken.
 8. De strengste criticus
  Dat ben jij zelf. Dat eeuwige, negatieve stemmetje in je hoofd kan je zelfvertrouwen verminderen. “Vaak komt zo’n stem voort uit ervaringen uit het verleden,” vertelt psycholoog Fred Sterk. Het kan dan helpen om die negatieve gedachten van je af te schrijven.
 9. Back to basic
  Geluk zit niet in nieuwe spullen. Uit onderzoek blijkt dat nieuwe spullen maar kortdurend voor geluk zorgen. We worden blijer van een vrije dag of opgeruimd huis — met wat minder prul.
 10. Behoeftes bekijken
  Want vaak voelen we ons in het weekend energiek en happy, terwijl we doordeweeks moe en somber kunnen zijn. Het kan dan helpen om te kijken aan welke behoefte niet wordt voldaan en daar iets mee te doen. Mis je spontaniteit in je 9-tot-5-leven? Probeer na een werkdag dan toch wat vaker op pad te gaan.
 11. Après-seks
  De liefde bedrijven zorgt voor vreugde. En dan met name bij de mensen die na de seks knuffelen en bij elkaar blijven liggen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Toronto.
 12. Filosoferen kun je leren
  Elke dag drie minuten filosoferen kan je een rustiger en gelukkiger gevoel geven, volgens Fabrice Midal, auteur van Drie minuten filosofie. “Het verheldert ons denken, daarom hebben we het zo hard nodig.”
 13. Follow the money
  Je afvragen hoeveel beslissingen je neemt met je portemonnee in je achterhoofd, kan interessante inzichten brengen. Leef je hoe je het liefste wilt? Of blijf je toch bij die baan plakken omdat het zo goed betaalt…
 14. Niet uitstellen
  Uit meerdere onderzoeken blijkt dat uitstelgedrag ongelukkig kan maken. Toch aan de slag gaan kan bijvoorbeeld door te beginnen met de leuke klusjes of jezelf te belonen.
 15. Het leed dat piekeren heet
  Misschien een open deur, maar piekeren en blijven hangen in negatieve gedachten is niet bevordelijk voor je geluksgevoel. Mindfulness kan bijvoorbeeld helpen om het doemdenken een halt toe te roepen.
 16. Groen geluk
  Hoveniers behoren tot de gelukkigste en langst levende mensen ter wereld, volgens HLN. En dat klinkt toch weer als een goede reminder: zoek het buitenleven op.
 17. De back-to-work-dip
  Velen van ons pakken de overgang van vakantie naar werk niet goed aan, volgens burn-outexperts Luc Swinnen en Elke van Hoof. “Op vakantie maakte je brein veel geluksstoffen aan. Als je dan thuis weer aan het werk gaat, sociale media gebruikt en van hot naar her rent, maak je cortisol en adrenaline aan. Na een vakantie kunnen die stress-stofjes harder binnenkomen.”
 18. Nul punt nul
  Dat is ook een belangrijke om je wat opgewekter te voelen. Alcohol kan namelijk zorgen voor meer stress en somberheid, volgens het Trimbos Instituut. Die alcoholische versnapering kun je dus beter vervangen voor een alcoholvrij drankje.
 19. Wandelen maar dan anders
  Vaker de paden op, de lanen in, is goed voor je mental health. En dat doen we het liefst met ‘goed weer’. Maar volgens HLN blijkt uit onderzoek ook dat wandelen bij slecht weer goed voor je is, en dan bij voorkeur ook ergens waar modder ligt. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat kinderen die in (de buurt van) modder speelden zich beter voelden dan degenen die dat niet deden. En het gaf hun imuunsysteem ook nog eens een boost. Win win.
 20. Zo simpel kan het zijn
  Gelukkig zijn kan klinken als iets groots en lastigs. Maar vaak zit een fijn gevoel in kleine dingen. Je lichaam maakt bijvoorbeeld al een gelukhormoon aan neuriën en knuffelen.

Meer lezen

Tekst Ruby Wijdenbosch  Illustratie Claire van Heukelom  Bron HLN
Gepubliceerd op 26 maart 2023

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN