Romy Hommersom maakt ‘Initials art’ met initialen van dierbaren

Initials art

Romy Hommersom verloor twee jaar geleden haar moeder. Ze maakt nu onder andere initials art, waarin ze verschillende letters en symbolen van dierbaren met elkaar verbindt.

Hoe ben je hiermee begonnen?

“Mijn moeder is twee jaar geleden overleden. Ik werkte toentertijd in de modewereld als conceptstylist. Heel creatief maar ook heel prestatiegericht. Ik voelde me daar, achteraf gezien, al lange tijd niet op mijn plek. In de periode dat mijn moeder ziek was ben ik met een traject bij een coach gestart om te ontdekken wie ik was en wat ik wilde. Toen mijn moeder overleed kwam dat stil te liggen. Daarna ben ik met die coach verder gegaan, heb ik mijn baan opgezegd en heb ik erover gekozen om mijn eigen bedrijf te beginnen. Met mijn coach ben ik gaan kijken wat dat dan precies zou zijn. Door mijn eigen ervaringen met rouw, verweven met mijn liefde voor grafisch design, ben ik begonnen met het maken van memorial en initials art en het geven van rouwbegeleiding.”

En wat doe je dan precies?

“Met beide probeer ik iets tastbaars te creëren, verbonden aan die persoon, een houvast en een soort troost. Het kan iets voor in huis zijn zoals de memorial art, maar je kunt ook kiezen voor initials art. Dan maak ik een grafisch symbool dat je bijvoorbeeld kunt laten graveren, inlijsten of tatoeëren. Daarnaast bied ik rouwbegeleiding aan waarbij we, aan de hand van creatieve opdrachten, met elkaar in gesprek gaan. Die opdrachten staan in het teken van eren en herdenken, maar ook bij stilstaan bij jezelf.”

Vind je het confronterend om naast je eigen rouwproces dagelijks met rouw bezig te zijn in je werk?

“De verhalen raken altijd, uiteraard. Maar ik heb vooral het gevoel dat ik het niet wil wegstoppen. Het is er en het mag er zijn. Ik heb het gevoel dat mijn eigen proces er meer mag zijn door de trajecten die ik doe. Natuurlijk kan ik op bepaalde momenten ‘dat van mezelf’ uitschakelen en de ruimte geven aan een ander. Maar soms is het ook fijn dat mijn rouwproces, juist door dit werk, weer wat meer de ruimte krijgt omdat je er met anderen over praat en de herkenning voelt. Daarnaast kun je je soms ook goed inleven, doordat je het zelf ook hebt meegemaakt.”

Hoe is het idee ontstaan om initials art te gaan maken?

“Sowieso heb ik altijd wel iets gehad met letters en grafisch vormgeven. Begin dit jaar deed ik mee aan een cursus waar ik een logo moest ontwikkelen voor mijn jaar en mijn thema. Toen merkte ik dat het mij heel veel voldoening gaf. Je gaat een symbool namelijk koppelen aan zingeving. Een symbool kan zo veel houvast geven en zo veel kracht. Ik heb dat symbool zelfs laten tatoeëren. Ik heb het daarnaast ingesteld als achtergrond op mijn computer en mobiel, en merk dat het me heel veel houvast geeft. Ik besloot er meer te gaan maken voor mijn zoon en mij, voor mijn zus en voor een vriendin. Ik deelde het een keer op Instagram en de reacties waren eigenlijk meteen heel enthousiast.”

Waarom vind je het belangrijk om hier mee bezig te zijn?

“Eigenlijk heb ik gemerkt dat je met rouw tussen twee werelden heen en weer geslingerd wordt. Je hebt een soort verlieskant en een herstelkant. Die herstelkant zit in het zoeken van afleiding, het aan het werk blijven en leuke dingen doen. En verlieskant zit wellicht wat meer in het stilstaan bij een persoon en het voelen van het verdriet. Ik heb gemerkt dat daarin balans zoeken heel fijn is. Zeker het verdriet ook toelaten, zodat je bij het liefdesstuk kunt komen dat er nog steeds is. En wat ik veel tegenkom is dat mensen het moeilijk vinden om het verdriet toe te laten en bewust stil te staan bij zichzelf en hun dierbaren. En dat is waar de focus op ligt in mijn werk. Dat combineer ik met vormgeving zodat het ook tastbaar wordt. En dat zorgt, in mijn ogen, voor verheldering en troost.

Eigenlijk is het concept ontstaan uit mijn eigen rouwervaring en het heeft me echt ondersteuning geboden. Ik vind het fijn om vorm te geven. Wanneer dat gecombineerd wordt met zingeving, dat je mensen het gevoel kunt bieden wat ik net beschrijf, dan is het heel fijn dat je voor hen daarin een steun kunt zijn. Ik vind het belangrijk om het onderwerp, de dood en rouw, bespreekbaar te maken en er meer open over te zijn.”

Meer lezen

Tekst Rachel Vieth  Illustraties & fotografie Romy Hommersom

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN