Een podcast over bewust leven: All the small things

podcast

Toegegeven: praten over duurzaamheid is niet altijd gemakkelijk en ook niet altijd even opbeurend. Toch raakt online editor Merel altijd weer gemotiveerd om bewuster te leven na het luisteren van de activistische podcast van Venetia La Manna. 

Altijd up-to-date

Bij het schrijven van deze blogpost dacht ik eens na over hoe lang ik Venetia inmiddels volg via verschillende media. Ik denk dat ik haar video’s (op YouTube) en haar Instagram al zeker drie jaar met veel plezier bekijk en volg. Een paar maanden geleden is Venetia ook op TikTok begonnen met het delen van korte video’s en ja, die kijk ik ook. Ze weet me elke keer weer te boeien met haar kennis die altijd up-to-date lijkt te zijn. Of het nu gaat over de klimaatcrisis, plantbased eten, eerlijke mode of over feminisme; je kunt er vanuit gaan dat Venetia haar research heeft gedaan.

Activistisch, maar nooit veroordelend

Naast dat haar content goed onderbouwd is, heeft het ook altijd iets lichts en vrolijks. Venetia leert je niet alleen iets, ze motiveert je ook om met het geleerde aan de slag te gaan. Wat ik heel prettig vind, is de nuchterheid van haar verhalen. Zo gaat het bijvoorbeeld regelmatig over eerlijke mode en over de kleine dingen die zéker kunnen helpen: tweedehands kleding kopen, je garderobe met zorg behandelen en het kopen van kleine, eerlijke merken.

Echter, zo benadrukt Venetia steevast, uiteindelijk zijn het de grote bedrijven die de problemen moeten oplossen. Die eindverantwoordelijkheid ligt niet bij de consument. Ook zal Venetia nooit veroordelend zijn tegenover mensen die misschien nog niet zo heel bewust in het leven staan. Ze vertelt openhartig over de tijd dat ze vroeger zelf een ‘fast fashion verslaving’ had en over dat ze vroeger totaal niet met duurzaamheid bezig was. Anders dan bij andere activistische contentmakers voel ik me door haar nooit bekritiseerd en dat is prettig.

Waar te beginnen?

Elke aflevering interviewt Venetia een persoon met expertise. Ze vraagt hen het hemd van het lijf, en toch worden het nooit zware gesprekken. De toon is altijd optimistisch, al gaat het over heel serieuze onderwerpen. Inmiddels zijn er twee seizoenen van de All the small things-podcast verschenen en aan een derde seizoen wordt momenteel gewerkt. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden, dan zijn dit een paar fijne afleveringen om mee te beginnen:

  1. Vanessa Nakate on why the climate crisis is a feminist issue.
  2. Aja Barber on the cost of fashion consumption.
  3. Tessa Khan on the fight for a fossil fuel free future.

All the small things luister je in je favoriete podcast app of op Spotify.
Je kunt Venetia La Manna en haar activistische content verder volgen via Instagram, YouTube en TikTok.

Meer luisteren

Tekst Merel Wildschut  Fotografie Karina Tess/Unsplash.com

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN