Leonie startte het initiatief #ikbenopen voor meer openheid over mental health

#ikbenopen
Leonie Burggraaf (33) bleek in 2018 een zware depressie te hebben. Ze richtte samen met de voorzitter van jongerenorganisatie YMCA het initiatief #ikbenopen op, voor meer openheid over psychische klachten.

Hoe zag je leven er eerst uit?

“Ik deed mijn best om het perfecte leven te leiden. Ik had een goede baan als accountmanager, liep rond in een kokerrokje met twee telefoons in mijn tas. Maar het was een masker. Op Instagram leek het of alles van een leien dakje ging, maar ondertussen zat ik huilend in de auto naar mijn werk. In 2018 vroeg mijn huisarts: ‘Hoeveel uur per week ben je gelukkig?’ De anderhalf uur die ik werk als vrijwilliger bij het dierenasiel, besefte ik. Ik bleek een zware depressie te hebben. In de tijd waarin ik moest wachten op mijn behandeling richtte ik samen met de voorzitter van jongerenorganisatie YMCA het initiatief #ikbenopen op. In onze maatschappij is het moeilijk om te praten over psychische klachten. Daar willen wij graag verandering in brengen.”

Welk inzicht kreeg je tijdens je behandelingen?

“Ik groeide op met een moeder met de spierziekte ALS. Een gevecht dat we nooit konden winnen. In 2006 overleed ze, drie dagen voordat ik begon aan de toneelschool in Amsterdam. Ik wilde zo graag acteur worden, maar na het eerste jaar was ik opgebrand. De dood van mijn moeder, het opgeven van mijn droom: beide had ik nooit verwerkt.”

Is het al minder taboe om over psychische klachten te praten?

“Dat wel, maar het taboe zit ’m in de consequenties. Werk­gevers zien je al snel als ‘onbetrouwbaar’ en ‘instabiel’. Met een tijdelijk contract is het risico te groot om te zeggen: ‘Ik slaap niet, ik heb twee weken vrij nodig.’ Laat staan dat je bij je sollicitatie zegt: ‘Ik ben depressief.’ Met #ikbenopen vragen we ons af: wat is er nodig om dit te doorbreken?”

Hoe gaat het nu?

“Worstelen doe ik nog dagelijks, ik ben sociaal angstig en goed voor mezelf zorgen is een uitdaging. Binnenkort krijg ik traumabehandeling. Honderd procent genezen zal ik nooit, maar ik zou gelukkig kunnen zijn als de maatschappij ervoor openstaat dat ik een beetje anders werk dan anderen. #ikbenopen doe ik vrijwillig, maar het wordt hopelijk ooit een betaalde baan. Het is mijn droom om spreker te worden over dit onderwerp. Dat zou mooi zijn: als ik alsnog mijn podium zou vinden.”

Meer lezen

Interview Eva Loesberg  Fotografie Anouk de Kleermaeker

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN