Ga naar hoofdinhoud
Slow life

Mediterraan comfortfood: pissaladière met knapperige bodem

pissaladiere

Derk Jan Wooldrik gaf zijn kookboek dezelfde naam als zijn ruige eetcafé in Rotterdam: Marseille, de plek waar hij ooit als scheepskok aanmeerde en deze pissaladière at.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 50 ml olijfolie + extra
  • 500 g uien, in halve ringen
  • 4 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 3 takjes tijm
  • 1 laurierblad
  • 300 g pizzadeeg
  • 2 blikjes ansjovis op olijfolie (à 40 g), uitgelekt
  • 15-20 Taggiasche olijven, ontpit

Het recept voor een pissaladière

Pizzadeeg:

  1. Meng in een kom 7 g droge gist met 1 tl suiker en 325 ml lauwwarm water. Laat het mengsel 5 à 10 minuten staan totdat het begint te schuimen.
  2. Voeg 500 g bloem en 1 tl zout toe aan het gistmengsel en meng goed tot er een deeg ontstaat. Stort het op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het tot een soepel en elastisch deeg (dit duurt circa 10 minuten).
  3. Vet een kom in met olijfolie en leg het deeg erin. Bedek de kom met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme plek rijzen tot het in volume is verdubbeld, dit duurt circa 1 à 2 uur.

Pissaladière:

  1. Verwarm de oven voor op 225°C.
  2. Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de uien, knoflook, tijm en het laurierblad toe en laat het geheel 20 minuten stoven. Houd de temperatuur goed in de gaten: je wilt niet dat de uien te snel bakken, maar dat ze langzaam karamelliseren.
  3. Neem als de uien gekaramelliseerd zijn, de pan van het vuur en laat de uien helemaal afkoelen.
  4. Rol het pizzadeeg uit tot een vierkante lap en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  5. Verdeel de gekaramel­liseerde uien over het deeg.
  6. Verdeel daarna de ansjovisfilets in een ruitvormig patroon over de uien heen en maak af met de olijven.
  7. Bak de pissaladière in het midden van de oven in 7 à 10 minuten goudbruin en gaar.

Smaakvolle chaos

Welkom bij Café Marseille: ‘de plek waar de keuken niet alleen draait om het voeden van het lichaam, maar ook om het voeden van de geest.’ Het geheim? Koken met simpele ingrediënten en vaste bouw­stenen als sauzen en specerijenmengsels. Een kookboek om te lézen, want Derk Jan vertelt tussen alle recepten door ook over zijn reizen als scheepskok langs acht havensteden.

Café Marseille, Derk Jan Wooldrik, € 25 (Carrera Culinair)

Meer lezen


Fotografie Elvan Onlo, Rick Arnold

Deel dit artikel
Ellen Nij Bijvank is freelance tekst- en eindredacteur, en werkt o.a. voor Flow Magazine en Libelle. Daarnaast schrijft ze voor Flow de culinaire rubriek Het Recept en maakt en fotografeert ze de craftrubriek.
Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Een keer per week versturen we een mail met onze best gelezen artikelen, fijne tips en aanbiedingen.