Ga naar hoofdinhoud
Slow life

Recept: zo maak je zelf vegetarische Turkse börek

börek maken

Er zijn veel gerechten waar de Turkse kookboekenschrijver Özlem Warren warme herinneringen aan heeft. Zoals deze vegetarische börek uit haar jeugd.

Dit recept is een van haar favorieten. Wil je zelf ook börek maken? In deze variant zit onder meer ui, aardappel en filodeeg. Goed voor zo’n twaalf porties.

Dit heb je nodig

Voor de vulling

  • 700 g kleine tot middelgrote aardappels
  • 1 tl komijnpoeder
  • 3 el olijfolie
  • 2 middelgrote uien, fijngesnipperd
  • ½ tl pul biber (Turkse chilivlokken, o.a. bij de Turkse winkel) of gewone chilivlokken
  • 1 klein bosje peterselie (ca. 25 g), fijngehakt
  • 200 g beyaz peynir (Turkse witte kaas) of feta, uitgelekt en verkruimeld
  • zeezout en versgemalen zwarte peper, naar smaak

Voor het bestrijken

  • 1 losgeklopt ei
  • 110 ml volle melk
  • 2 el olijfolie
  • 90 ml bruiswater
  • 1 el olijfolie, om in te vetten
  • 2 pakken koelvers filodeeg à 250 g (met 8 vellen van 40×30 cm)
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 el wit sesamzaad
  • 1 el zwart sesamzaad

Zo maak je de börek

De vulling

1. Snijd de kleine aardappels in twee en de grotere in drie stukken.

2. Voeg de aardappels toe aan een middelgrote pan met heet, gezouten, water. Kook ze met het deksel schuin op de pan in circa 20 minuten op matig vuur gaar.

3. Giet de aard­appels af in een vergiet, laat ze afkoelen en verwijder de schil. Breng ze vervolgens in een grote mengkom op smaak met zout en komijnpoeder. Prak ze dan met een pureestamper of een grote vork.

4. Verhit de olijfolie in een brede pan, voeg de ui toe en bak 12-14 minuten regelmatig roerend op middelhoog vuur, totdat de ui gekaramelliseerd is. Breng het op smaak met zout, peper en pul biber en laat daarna alles afkoelen.

5. Voeg de afgekoelde ui toe aan de aardappelpuree in de mengkom, met de gehakte peterselie en de kaas. Meng het vervolgens met schone handen goed door elkaar.

6. Meng het losgeklopte ei met de melk, olijfolie en het bruiswater in een kleine kom.

Het deeg

7. Verwarm de oven alvast voor op 200°C.

8. Vet dan de bodem en zijkanten van een ovenschaal (20x30x5 cm) in met olijfolie.

9. Rol het filodeeg uit, leg op een schoon, droog, werkvlak en dek dat af met een vochtige theedoek. Snijd het filodeeg vervolgens op maat van de ovenschaal, tot je in totaal 16 vellen op het juiste formaat hebt. Combineer zo nodig de kleinere afsnijdsels tot een groot vel.

10. Leg twee grote (hele) vellen in de ovenschaal en bestrijk met 2 el van het melkmengsel. Leg dan steeds twee vellen erop (of kleinere vellen die samen een groot vel vormen) en bestrijk om de twee lagen met 2 el van het melkmengsel, totdat je bij het achtste vel bent. Bestrijk dit eerst met het melkmengsel en verdeel hier de vulling gelijkmatig over. Ga dan door met laagjes maken en het bestrijken met het melkmengsel.

11. Leg het laatste vel bovenop, bestrijk dat met de rest van het melkmengsel en duw de randen van het deeg naar de bodem van de ovenschaal.

12. Snijd de börek in 12 rechthoeken, bestrijk met het losgeklopte ei en bestrooi met de witte en zwarte sesamzaadjes.

13. Laat de börek vervolgens circa 10 minuten staan zodat het het melkmengsel kan opnemen. Bak daarna in 30 tot 35 minuten in de oven goudbruin. Laat het dan 10 minuten afkoelen en serveer warm.

Het kookboek ‘Sebze’ van Özlem Warren vind je hier.

Meer lezen


Gepubliceerd op 2 juni 2025
Fotografie Sam A. Harris

Deel dit artikel
Ellen Nij Bijvank is freelance tekst- en eindredacteur, en werkt o.a. voor Flow Magazine en Libelle. Daarnaast schrijft ze voor Flow de culinaire rubriek Het Recept en maakt en fotografeert ze de craftrubriek.
Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Een keer per week versturen we een mail met onze best gelezen artikelen, fijne tips en aanbiedingen.