Go to content

Makkelijk recept: couscoussalade van Ottolenghi

Makkelijk recept: couscoussalade van Ottolenghi

Bij Ottolenghi denk je al snel aan lange ingrediëntenlijsten en uren in de keuken. Maar in Simpel laat de Israëlisch-Britse kok zien dat het ook anders kan. Deze couscoussalade staat zo op tafel en zit boordevol kruidige smaken.

De salade is verrassend snel in elkaar te zetten en bevat alle smaakcombinaties waar Ottolenghi om bekend staat. Perfect als lunch, bijgerecht of lichte avondmaaltijd.

Dit heb je nodig:

  • 250 g couscous
  • 90 ml olijfolie
  • 2 tl ras el hanout
  • 400 ml kokend water
  • 400 g cherrytomaatjes
  • 2 uien, in dunne ronde plakken (300 g)
  • 30 g gele rozijnen of sultana’s
  • 1 tl komijnzaad, geroosterd en licht gekneusd
  • 50 g gezouten geroosterde amandelen, grofgehakt
  • 15 g korianderblad, grofgesneden
  • 15 g muntblaadjes, grof gescheurd
  • 1 citroen: rasp er 1 tl schil af en pers er 1 el sap uit
  • zout en zwarte peper

Bereiding:

  1. Doe de couscous in een middelgrote schaal. Sprenkel er 2 el olijfolie over, bestrooi hem met 1 tl ras el hanout, ¾ tl zout en royaal peper en giet het kokendhete water erover. Roer alles door elkaar.
  2. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem 20 minuten opzij.
  3. Haal de folie eraf, haal een vork door de couscous zodat hij rul wordt en laat afkoelen.
  4. Doe 1 el olie in een grote koekenpan en zet hem op hoog vuur. Voeg als de olie heet is de tomaatjes toe en bak ze 3-4 minuten onder af en toe roeren tot ze bruin zijn en openbarsten.
  5. Schud de tomaatjes uit de pan, bestrooi ze met een snuf zout en zet ze met eventueel uitgelopen sap apart.
  6. Veeg de pan schoon, giet de overgebleven 3 el olijfolie erin en zet hem op halfhoog tot hoog vuur.
  7. Voeg de uien, de overgebleven tl ras el hanout en ⅛ tl zout toe en bak regelmatig omscheppend 10-12 minuten tot de uien diep goudbruin en gaar zijn.
  8. Haal de pan van het vuur, roer de rozijnen door de uien en laat afkoelen.
  9. Stort de couscous als hij iets is afgekoeld in een grote kom. Roer het uien-rozijnenmengsel erdoor. Voeg komijnzaad, amandelen, kruiden, citroenrasp en -sap, 1/4 tl zout en royaal versgemalen peper toe en meng alles luchtig.
  10. Schep de couscoussalade in een schaal en schik de tomaatjes erop.

Meer recepten van Ottolenghi vind je in zijn kookboek Simpel.

Meer lezen


Fotografie Jonathan Lovekin
Gepubliceerd op 27 november 2020 Laatst bewerkt 21 mei 2025

Deel dit artikel
Flow is een ode aan bewuster leven, creativiteit en dagen zonder haast. We leven in een enorm hectische wereld waarin alles snel verandert. Daar duiding aan geven, vertellen wat er speelt, uitleggen wat dit met je doet en hoe je je weg vindt in deze snel veranderende tijd: dat kan Flow als geen ander. We begonnen Flow in 2008 op een zolderkamer in Haarlem. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een internationaal succesvol platform. We hebben licenties in Frankrijk en Duitsland (met teams in Parijs en Hamburg) en werken samen met een Amerikaanse uitgever van boeken en stationery.
Flow nieuwsbrief Flow nieuwsbrief
Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Een keer per week versturen we een mail met onze best gelezen artikelen, fijne tips en aanbiedingen.

^