Planten stekken: zo doe je dat

planten stekken

Het lijkt misschien ingewikkeld, maar stekjes maken van je planten is verrassend makkelijk én zorgt snel voor veel extra groen in huis.

Dit heb je nodig:

 1. Snoeischaar
 2. Scherp mesje
 3. Potjes of bakjes
 4. Stekaarde

Zo doe je het:

 1. Stekjes van de plant halen
  Je kunt verschillende delen van een plant stekken. Zo heb je de kopstek, waarbij je enkel het bovenste deel van een scheut verwijdert om te stekken. Je kunt ook kiezen voor de scheutstek. Hierbij gebruik je niet het uiteinde van de scheut, maar een stukje uit het midden. Voor beide manieren is het belangrijk om een stukje van een jonge (en gezonde) scheut te knippen, zodat je de meeste kans op een goede groei hebt.
 2.  De stekjes afsnijden
  Heb je een scheut afgeknipt, dan kun je hier meerdere stekjes van maken. Knip je de hele scheut af, dan verdeel je deze in stukjes van vijf tot tien centimeter. Houd er rekening mee dat je alle stekjes vlak onder een blad of knop afsnijdt. Hier kun je een sterk mes voor gebruiken (de stek snijd je recht door). Haal daarna de onderste bladeren eraf, maar zorg er wel voor dat er nog minstens twee bladparen aan blijven zitten. Maak je alleen kopstekjes, breng de moederplant dan niet te veel schade toe.
 3. De juiste grond kiezen
  Ga je een plant stekken, dan is het belangrijk om de juiste potgrond te kiezen. Gewone potgrond is niet altijd het best, omdat deze grond veel vocht vasthoudt. Stekjes hebben juist grond nodig die goed water doorlaat. Bij het tuincentrum kun je vaak speciale stekgrond kopen.
 4. Je stekje in de grond plaatsen
  Je kunt de stekjes in verschillende potten zetten. Kies voor een grote bak bijvoorbeeld, of juist voor een kleine bloempot. Vul de bak met stekgrond en zorg dat de stekjes niet te dicht op elkaar komen te staan. Een minimale afstand van 5 centimeter is genoeg.
 5. Water geven
  De grond waarin je stekken staan, dient goed vochtig te zijn. Geef ze alleen niet te veel water, dan verdrinken ze. Drie keer per week is voldoende. Zet de bakjes niet in de volle zon.
 6. Het controleren van de stekjes
  Na vier tot vijf weken kun je de stekjes controleren. Til ze voorzichtig uit de pot om te kijken of er al een kleine wortelkluit is ontstaan. De plantjes zijn nu sterk genoeg om om te potten. Zijn de wortels nog niet groot genoeg, dan kun je ze weer even terugzetten in de grond om verder te laten groeien.

Bron: Buitenleven Gevoel

Fotografie Leonardo Iheme/Unsplash.com

Kijk hier voor alle actuele aanbiedingen en kortingscodes in de webshop.

 

 

 

 

Meer over Wonen

Promotional image Promotional image

13 t/m 19 maart

Een week voor jezelf

Een uurtje per dag in je eigen tijd, met extra tips en live momenten via Instagram.

ZO DOE JE MEE