Boeken over anti-racisme

boeken over anti-racisme

Zou je je graag willen verdiepen in anti-racisme, maar weet je niet waar je moet beginnen? Deze boeken over anti-racisme en white privilege helpen je verder.

Ik weet waarom gekooide vogels zingen – Maya Angelou

De eerste roman van Amerikaanse burgerrechtenactivist en schrijver Maya Angelou. In Ik weet waarom de gekooide vogels zingen snijdt ze onderwerpen aan als racisme, rassenongelijkheid en armoede. Ze vertelt over traumatische herinneringen uit haar jeugd, maar schrijft tegelijkertijd ook over hoop, plezier en het vieren van successen en het leven in het algemeen. Een klassieker op het gebied van anti-racisme. (De Geus)

Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat – Reni Eddo-Lodge

Racisme vind je overal, niet alleen in de politiek. Journalist Reni Eddo-Lodge schrijft over wat het betekent om niet wit te zijn in een wereld waarin wit zijn als vanzelfsprekend wordt ervaren. Ze gaat op zoek naar de historische oorzaken van racisme en zoomt in op hoe de ongelijkheid tussen wit en niet-wit in onze maatschappij werkt. (Uitgeverij Polis)

Spaar de spotvogel – Harper Lee

In deze klassieke roman, voor het eerst verschenen in 1960, wordt de ongelijkheid tussen blank en zwart aan het licht gebracht als een advocaat alles riskeert om een zwarte man te verdedigen die ten onrechte wordt beschuldigd. (De Bezige Bij)

Hallo witte mensen – Anousha Nzume

Dit boek vormt een handleiding voor het leven in een veranderende wereld. Zoals Nzume het zelf mooi zegt: “In dit boek wil ik graag uitleggen hoe je als wit persoon je privilege kunt erkennen en hoe je door dat te begrijpen hopelijk ook racisme in de samenleving kunt inzien en aanvechten.” Dat doet ze door middel van persoonlijke anekdotes, wetenschappelijke publicaties in duidelijke taal en gesprekken met ervaringsdeskundigen. (Amsterdam University Press)

Nog meer boeken om te lezen

  • How to be an antiracist – Ibram X. Kendi
  • Me and white supremacy – Laylaa Saad
  • The new Jim Crow – Michelle Alexander
  • The hate u give – Angie Thomas
  • Between the world and me – Ta Nehisi Coates
  • So you want to talk about race – Ijeoma Oluo
  • Girl, woman, other – Bernardine Evaristo

Verder lezen op ons blog

Promotional image Promotional image

13 t/m 19 maart

Een week voor jezelf

Een uurtje per dag in je eigen tijd, met extra tips en live momenten via Instagram.

ZO DOE JE MEE