Minder koffie met deze gezonde koffievervangers

koffievervangers

De een kan niet zonder en de ander kan eigenlijk niet zo goed met. Koffie drinken is voor velen een dagelijks ritueel. En hoewel te veel koffie voor niemand goed is, ligt deze grens van te veel voor sommigen al bij één kopje. Met deze gezonde koffievervangers kun je minder koffie drinken en toch van je koffiemomentje blijven genieten.

Thee als koffievervanger

De meest gangbare vervanger van koffie is thee. Het drinken van enkele koppen thee per dag heeft gezondheidsvoordelen als het verlagen van de bloeddruk en de kans op diabetes. De meest gedronken groene en zwarte thee bevatten theïne (cafeïne) en ook hierbij is het raadzaam om niet meer van te drinken dan drie koppen. Rooibos en kruidenthee komen niet van de theeplant en bevatten dan ook geen theïne. Het drinken van verschillende kruiden brengen andere effecten op het lichaam met zich mee. Zo werkt bijvoorbeeld kamille kalmerend, gemberthee tegen misselijkheid en brandnetelthee vochtafdrijvend.

Gezonde matcha

Ook matcha is een thee. De extra groene blaadjes van de jonge, schaduw groeiende theeplant worden vermalen tot poeder. Matcha is ruim duizend jaar geleden ontwikkeld door Japanse zenboeddhisten die een eigen ritueel ontwikkelden met thee die ze meenamen uit China. Door de hoeveelheid sterke antioxidanten zorgt ervoor dat het positief effect heeft op de gezondheid. Ook matcha bevat theïne en geeft dus energie. De theïne in matcha bevat ook L-Theanine en dit werkt weer kalmerend. Door dit groene poeder te vermengen met heet water of warme (plantaardige) melk kun je een heerlijke thee of latte maken.

Golden Milk met kurkuma

Een veel gemaakte latte is Golden Milk. Je maakt dit goudkleurige drankje met warme (plantaardige) melk en kurkumapoeder. Aan deze sterkgekleurde gele kurkuma-wortel, of beter gezegd de curcumine in het kruid, worden vele gezonde eigenschappen. Zo zou het ontstekingsremmend zijn bij kleine ontstekingen in het lichaam en helpen bij het behouden van soepele gewrichten. Ook kun je kurkuma – net als gember – als rauwe wortel met warme water tot een gezonde thee maken.

Koffie van cichorei

Bovenstaande vervangers zijn gezond in te zetten om je koffie-inname te verminderen. Alleen is de smaak echt geheel anders. Wat het meest in de buurt komt qua smaak van gewone koffie is surrogaatkoffie op basis van de cichorei plant. Al in 1800 werd de wortel van de plant geroosterd en vermalen tot koffie. In de Tweede Wereldoorlog werd de cichorei koffie extra populair omdat koffiebonen niet meer geïmporteerd konden worden en de cichorei in Europa groeit. De laatste jaren is de koffie weer met een opleving bezig omdat het qua smaak koffie-achtig is en gezondheidsvoordelen heeft zoals een bevorderlijk effect op de darmen.

Meer koffie?

  • Deze koffievervangers kunnen in je Nespresso-apparaat.
  • Hier vind je koffie op basis van cichorei.

Tekst en fotografie Nina van Hilst

Promotional image Promotional image

School of Flow

Paper Love

In deze online training vieren we onze liefde voor papier. Samen met Flow-crafters ga je aan de slag met 8 craftprojecten.

BEKIJK DEZE TRAINING