Zo maak je zelf een meringue taart met fruit (uit de tuin)

Kookboekenschrijver en blogger Marleen van Es gebruikt het liefst ingrediënten uit haar eigen tuin. Zoals deze frisse meringue taart met fruit: luchtig, zoet en perfect voor een zomerse dag.
Zelf geoogst fruit maakt deze meringue taart éxtra lekker. Door het schuim, de romige slagroom en het frisse fruit is het een echte eyecatcher op tafel. Perfect als (feestelijk) toetje.
Dit heb je nodig (voor 6 personen)
- 6 eieren (L)
- 350 g fijne kristalsuiker
- 250 ml slagroom
- Fruit, zoals blauwe en rode bessen, aardbeien of Japanse wijnbessen
Zo maak je de meringue taart
-
Verwarm de oven voor op 130°C.
-
Splits de eieren en gebruik alleen het eiwit. Gooi de dooiers niet weg, die kun je nog gebruiken voor bijvoorbeeld mayonaise of ijs.
-
Klop de eiwitten in een vetvrije kom stijf. Het schuim is goed als je er pieken van kunt trekken.
-
Voeg al mixend beetje bij beetje de suiker toe tot het eiwitschuim glanst en stevig is.
-
Leg een stuk bakpapier op een bakplaat. Vorm met een spatel twee ronde cirkels van het schuim.
-
Bak de meringues 1 uur in de oven tot ze knapperig zijn. Laat ze daarna nog een uur in de gesloten oven afkoelen.
-
Klop de slagroom luchtig.
-
Haal de meringues uit de oven. Spatel de helft van de slagroom op één meringue. Leg de tweede meringue er bovenop (met de platte kant naar boven) en verdeel de rest van de slagroom eroverheen.
-
Garneer de meringue taart met fruit en eventueel wat eetbare bloemen uit de tuin voor extra kleur.
Deze frisse meringue taart komt uit Oogst, het tweede boek van Marleen van Es, vol seizoensrecepten met groenten en fruit uit haar volkstuin.
Meer lezen
- Wildplukken: zo vul je je bord met moois uit de natuur.
- Een spoedcursus taarten bakken voor beginners.
- Aan het bakken: een zomerse aardbeiencake (met kaneel).
Fotografie Marleen van Es
Gepubliceerd op 13 juni 2017 Laatst bewerkt 17 juni 2025