Koken en bakken met tamme kastanjes: 3 recepten

tamme kastanjes

De kastanjes liggen weer voor het oprapen en de bezigheid op zich is niet alleen leuk, maar ook ontspannend. Maar wat doe je met die emmer vol als je klaar bent met rapen? 3 recepten met tamme kastanjes.

Het hoort een beetje bij de herfst: kastanjes rapen. Eerst op zoek naar een gesloten omhulsel en die dan voorzichtig met de zijkant van je schoenzool openmaken. Eigenlijk heel mindful. Maar wist je dat je de kastanjes ook kunt eten? Niet de wilde, die zijn lichtelijk giftig, maar de tamme wel. Je kunt ze niet alleen poffen, maar ook verwerken in gerechten. Voordat we wat recepten delen, eerst een lesje ‘onderscheid de tamme van de wilde kastanje’. Komt-ie.

Zo onderscheid je een tamme kastanje van een wilde kastanje

  • De boom van de wilde kastanje heeft een samengesteld blad (met dus meerdere bladeren). De boom van de tamme kastanje heeft één langwerpig blad dat breed uitloopt.
  • Het omhulsel van de wilde kastanje is glad met hier en daar een doorn. Het omhulsel van de tamme kastanje zit vol met stekels (en doet pijn als je niet oplet).
  • Ook de kastanjes zelf zien er verschillend uit. Zo is de wilde kastanje rond met een witte plek erop. De tamme kastanje heeft een platte kant en een puntje met een wit pluimpje.

3 recepten met tamme kastanjes

Pastinaak met tamme kastanjes uit de oven

Een bijzonder bijgerecht met herfstachtige groentes vind je op de website van Culy. De kastanjes worden gecombineerd met pastinaak, salie, ui en honing.

Kastanje-knolselderijsoep

Een fijne soep van De Hippe Vegetariër. Met naast kastanjes onder andere walnoten, champignons en knolselderij. Lekker voor koude, regenachtige dagen.

Chocolade-kastanjetaart

Wij moesten ook drie keer kijken, maar je kunt dus een lekkere taart maken met kastanjes. Weer wat geleerd. Voor deze taart met chocolade van Annemieke Glutenvrij heb je maar vier ingrediënten nodig en hij schijnt nog lekkerder te zijn met partjes mandarijn. Herfst op een bordje, dus.

Meer lezen

Tekst Bente van de Wouw  Fotografie Sare/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

Wacht even

Neem vaker een #flowmomentje. Mijmer, verveel je, reflecteer, wacht en vooral: doe even niets. Want dat zijn we stiekem een beetje verleerd.

Even niets: zo doe je dat