Waarom lezen goed voor je is

lezen goed voor je

Je helemaal laten meeslepen en verrassen door het verhaal: heerlijk vinden we dat. Maar lezen blijkt ook nog eens echt goed voor je te zijn.

Doordat je zo meegevoerd kunt worden door wat de personages in een boek meemaken, blijft je geest alert en vergeet je tegelijkertijd je eigen zorgen. Wie regelmatig leest, ervaart dan ook minder stress, slaapt beter en heeft meer eigenwaarde. Daarnaast heeft het een positief effect op onze woordenschat en taalvaardigheid. Wie in zijn vrije tijd voor het plezier leest, ziet deze groeien.

Begrip

Het lezen van verhalen kan ons ook helpen om sociaal beter te functioneren. We leren namelijk veel over de emoties en gedachtes van de personages en kunnen ons hierdoor beter inleven, meer begrip opbrengen voor anderen en gemakkelijker nieuwe contacten leggen.

Extra bijzonder als je bedenkt dat onze hersenen niet voor lezen zijn gemaakt: we zijn er pas begin negentiende eeuw mee begonnen. ­Volgens neurowetenschapper Stanislas Dehaene van het Collège de France ­vonden we al lezend letterlijk een nieuwe manier uit om onze hersenen te gebruiken. Stanislas: “Het is een soort knutselwerk dat enkele duizenden jaren geleden moet zijn begonnen, toen we woorden op basis van hun klanken zijn gaan voorstellen.”

Meer lezen?

Bron De Morgen & Lezen.nl Fotografie Thought Catalog/Unsplash.com

Promotional image Promotional image

Meer dan 150 pagina’s met paper goodies

Paper book for food lovers

Een boek over papier én eten: dat is het nieuwe Flow Paper Book for Food Lovers.

Bestel nu