Ga naar hoofdinhoud
Slow life

Havermoutsmoothie, red velvet cappuccino en meer: 5 zomerse recepten voor je vakantie

recepten zomer

Elke ochtend de dag starten met een schaaltje kwark of een bammetje? Gun jezelf in de vakantie eens een ander, kleurrijk ontbijt. Met een van deze zomerse recepten bijvoorbeeld.

Of je nu zin hebt in een snelle smoothie, een bak granola of iets hartigs: deze vijf snelle zomerse recepten maken van je ontbijt een feestje.

1. Havermout­smoothie met aardbeien en basilicum

Fris, licht en zo klaar. Ideaal voor onderweg of op warme ochtenden.

Voor 2 personen

  • 8 aardbeien, uit de diepvries
  • 4 verse basilicumblaadjes
  • ¼ komkommer
  • handvol verse spinazie
  • 4 el havermout
  • 6 el Griekse yoghurt

Zo ga je te werk

  1. Haal de kroontjes van de aardbeien.
  2. Doe ze samen met de basilicum, komkommer, spinazie, havermout en Griekse yoghurt in de blender en mix tot een gladde, zomerse, smoothie.

havermoutsmoothie

2. Red velvet cappuccino

Koffie, maar dan net even anders. De combinatie met bietensap en speculaaskruiden geeft een zachte smaak.

Voor 1 persoon

  • 40 ml versgezette espresso
  • 30 ml bietensap
  • 100 ml melk
  • 1 tl cacaopoeder
  • ½ tl speculaaskruiden, plus extra om mee te garneren
  • melkopschuimer

Zo ga je te werk

  1. Schenk de espresso in een glas.
  2. Meng het bietensap met de melk, het cacaopoeder en de speculaaskruiden en klop op met de melk­opschuimer.
  3. Verdeel de opgeklopte melk over de espresso en garneer met wat extra speculaaskruiden.

red velvet cappuccino

3. Gezondere speculaas­granola met mandarijn

Een zomerse bak met kruidige granola en fris fruit. 

Voor 2 personen

  • 50 g gemengde, ongezouten en ongebrande noten
  • 50 g havervlokken
  • 1 flinke el zonnebloempitten
  • 2 el honing
  • 1 el speculaaskruiden
  • 2 el olijfolie
  • 1 biologische mandarijn • 500 g magere kwark

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven voor tot 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng de noten, havervlokken, zonnebloempitten, honing, speculaaskruiden en olijfolie in een grote kom. Rasp de schil van de mandarijn en roer door de granola.
  3. Spreid de granola uit over de bakplaat en bak 15 minuten in de oven. Schep halverwege om. Laat iets afkoelen.
  4. Verdeel de kwark over 2 kommen en bestrooi met de granola.

speculaas granola

4. Ei in avocado

Kleurrijk, voedzaam en verrassend simpel. Een fijn zomers recept voor wie wat meer wil dan een boterham.

Voor 2 personen

  • 1 avocado
  • 2 eieren
  • 125 g feta
  • 2 speltboterhammen
  • handvol verse bieslook
  • 80 g granaatappelpitjes

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven voor tot 200°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Halveer de avocado in de lengte en wip de pit eruit. Leg de avocadohelften met de snijkant naarboven op de bakplaat. Hol ze iets uit met een lepel, zodat er een groter gat ontstaat. Breek in elk gat een ei. Verkruimel de feta boven de eieren.
  3. Snijd de speltboterhammen in repen en leg naast de avocado’s op de bakplaat. Bak de avocado’s en het brood 12 minuten in de oven, of tot het eiwit gestold maar het eigeel nog zacht is. Snijd intussen de bieslook fijn.
  4. Verdeel de avocado’s en brood­soldaatjes over 2 borden en garneer de avocado’s met de bieslook en granaatappelpitjes (voor een extra zomerse uitstraling).

ei in avocado

5. Zomerse smoothiebowl

Fris, bomvol vitaminen en vullend.

Voor 2 personen

  • handvol pecannoten
  • 3 el honing
  • 200 g rood fruit, uit de diepvries
  • 1 banaan, bevroren en in plakjes
  • 200 g volle yoghurt
  • 6 aardbeien
  • 40 g granola
  • 10 g kokosrasp

Zo ga je te werk

  1. Verwarm de oven voor tot 165°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng de pecannoten met 2 el honing en 1 el warm water. Spreid ze uit over de bakplaat en bak 15 minuten in de oven. Schep om de 5 minuten om. Laat de pecannoten volledig afkoelen.
  3. Doe het rode fruit, de banaan, de yoghurt en 1 el honing in de blender en mix tot een dikke smoothie. Verdeel de smoothie over 2 kommen.
  4. Snijd de aardbeien in plakjes. Garneer de zomerse smoothiebowls met de aardbeien, pecannoten, granola en kokosrasp.

smoothiebowl

Alle recepten komen uit het boek Ontbijtbijbel — Van baksels tot eieren en van fruit tot ontbijtgranen, Chickslovefood, € 34,99 (Carrera Culinair).

Meer lezen


Fotografie Mitchell van Voorbergen
Gepubliceerd op 27 juli 2025

Deel dit artikel
Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Een keer per week versturen we een mail met onze best gelezen artikelen, fijne tips en aanbiedingen.