Zelf granola maken: makkelijk en het allerlekkerst

Ontbijt jij graag met granola in je yoghurt? Die uit de supermarkt is lekker, maar het kan echt nóg lekkerder. Online editor Merel legt uit hoe je zelf granola maakt. 

Zelf granola maken is niet alleen lekkerder, het is ook nog eens heel makkelijk. Als je een paar basisingrediënten in huis hebt, heb je in een handomdraai een hele pot ontbijtgranen gemaakt. Je hoeft niet bang te zijn dat je er bepaalde skills voor nodig hebt: kind kan de was doen.

Dit ontbijt verveelt nooit 

Daarnaast is het voordeel van zelf maken dat jij beslist wat je erin doet. Welke noten vind je lekker? Wil je de granola een beetje pit geven met wat specerijen en hou je wel of niet van zoet? Jij bepaalt. Natuurlijk kun je in de supermarkt ook zelf een smaak of uitvoering kiezen die je lekker vindt, maar helemaal finetunen kan alleen als je ’m zelf maakt. 

Ik maak in elk seizoen granola en pas ’m altijd weer een beetje aan. In de winter voeg ik graag gedroogde cranberry’s, sinaasappelsap en pure chocolade toe, terwijl ik in de zomer eerder zal gaan voor kokos en gedroogde abrikozen. Door je granola steeds aan te passen, raak je er nooit op uitgegeten. 

Succesrecept 

Vorig jaar bracht ik het kookboek Vegan voor iedereen uit en natuurlijk mocht een recept voor granola er niet in ontbreken. Ik beloof je: dit recept slaagt altijd. Voel je vrij om het naar smaak aan te passen, gebruik het vooral als een basisrecept. 

Wat heb je nodig voor een flinke pot granola?

  • 300 gram havermout
  • 100 gram ongezouten noten, in stukjes gehakt
  • 100 gram pitten en/of zaden (bijvoorbeeld pompoen of zonnebloem)
  • 80 gram gedroogd fruit (zoals cranberry’s, dadels, vijgen) 
  • 1 eetlepel pumpkin spice mix (klik voor recept) 
  • rasp van de schil van een halve sinaasappel
  • 2 eetlepels sinaasappelsap 
  • 80 ml kokosolie, gesmolten 

Zo maak je de granola 

  1. Verwarm je oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng alle ingrediënten in een grote kom.
  3. Stort het mengsel op de bakplaat en zet 10 minuten in de oven.
  4. Schep de granola om. Let op: sla deze stap niet over, want je wilt niet dat ie aanbrandt. 
  5. Zet de granola nog eens 10 minuten in de oven.
  6. Laat heel goed afkoelen en bewaar de granola in een luchtdichte glazen pot.
  7. Serveer met (plantaardige) melk, yoghurt of kwark en vers fruit.

Meer bakken

Tekst Merel Wildschut  Fotografie Rachael Gorjestani/Unsplash.com 
Gepubliceerd op 10 mei 2022, laatst bewerkt op 10 januari 2024

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN