De boeken van Annejet van der Zijl

In de rubriek ‘Boeken van mijn leven’ vragen we iemand naar de boeken die een onuitwisbare indruk op hem of haar hebben gemaakt. In Flow 7 is dat Annejet van der Zijl, schrijver van onder meer De Amerikaanse prinses. Op ons blog delen we vast een van haar boekentips.

annejet-van-der-zijl-3

Niels Holgerssons wonderbare reis – Selma Lagerlöf
“Mijn ouders lazen ons eindeloos voor uit Niels Holgersson. Als het uit was, begonnen ze gewoon opnieuw. Dat kan goed met dit boek, omdat het zo veelzijdig is. Mijn exemplaar is dus totaal stukgelezen, maar het is wel de mooist geïllustreerde versie, met tekeningen van Anton Pieck. Het gaat over een jongetje dat dieren pest. Voor straf wordt hij door een dwerg omgetoverd tot een kleine versie van zichzelf. Opeens moet hij bang zijn voor de dieren. Een tamme gans neemt hem mee op reis en aan het eind is hij zo gelouterd dat hij zijn eigen lengte weer terugkrijgt. Er zitten mythes in, echte geschiedenis, het is een ontdekkingstocht over de wereld en je leert van alles over het leven en de liefde. De Amerikaanse prinses is een beetje mijn Niels Holgersson, omdat daar ook zo veel verhalen uit de wereldgeschiedenis aan vasthangen. Ik vind het razendknap dat Lagerlöf een boek heeft geschreven dat meer dan honderd jaar later nog steeds overeind staat en gelezen wordt.”

Lezen met Annejet:

  • Nu op mijn nachtkastje: “‘Gone girl’ van Gillian Flynn: Hitchcock, maar dan op papier.”
  • In de kast, maar nooit gelezen: “Heb ik niet, want ik ben nogal weggooierig. Als ik iets na twee jaar nog niet heb gelezen, gaat het door naar de kringloop.”
  • Boekenlegger of ezelfsoren: “Ezelsoren, ik ben een boekenmishandelaar. Ik vind een boek een gebruiksvoorwerp. Ik knip zelfs in boeken die ik voor mijn research gebruik.”

De andere boekentips van Annejet vind je in Flow (07-2016).

annejet-van-der-zijl-45

Interview Bas Maliepaard Fotografie Caroline Coehorst

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN