Boekentips van de redactie

Helemaal verdwijnen in een lekker dik boek – Marije van der Haar-Peters van de Flow-redactie tipt twee dikke pillen die ze onlangs las. 

Het achtste leven
Dit is zo’n boek waarin je maar door wilt blijven lezen. Omdat het verhaal (1272 pagina’s!) zo meeslepend wordt verteld, en je de personages haar- scherp voor je ziet. Het boek speelt zich af in Georgië en begint rond 1900 met een chocoladefabrikant die erin slaagt om zulke verrukkelijke warme chocoladrank te maken dat geen mens ’m kan weerstaan. Tegelijkertijd lijkt iedereen die er een lepeltje van proeft, zich in het onheil te storten. En zo ontvouwt zich een tragisch, maar ook ontroerend en humoristisch verhaal over de familie Jasji, tegen het decor van (burger)oorlogen, socialisme, gesloten grenzen en bittere armoede. Het vertelperspectief is goed gekozen: Nitsa (van de vierde generatie) tekent de familiegeschiedenis persoonlijk op voor haar nichtje Brilka. Het achtste leven (voor Brilka), Nino Haratischwili (Atlas Contact)

4321
Hoe zou je leven zijn gelopen als het net even anders was gegaan? Over deze vraag en de rol van het toeval laat Paul Auster zijn lezers nadenken in een roman van 900 pagina’s.De hoofdpersoon is Archibald Ferguson, die opgroeit in het Amerika van de jaren vijftig en zestig. Het bijzondere is dat je vier varianten op zijn leven krijgt voorgeschoteld, waar wel een aantal dezelfde elementen in terugkomen. Zo wil Archie in elk verhaal schrijver worden, houdt hij van sport, literatuur en films en is hij verliefd op Amy – maar het loopt steeds anders af. In dit boek geeft Auster een inkijkje in zijn eigen hoofd en verbeeldingskracht. Ook verweefde hij elementen en een dramatische gebeurtenis uit zijn eigen leven in het verhaal. 4321, Paul Auster (De Bezige Bij)

  • Meer zomerboeken vind je in Flow 5.

Tekst Marije van der Haar-Peters Illustraties Deborah van der Schaaf

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN