De Deense kunst van het leven

Miezerige regen, druilerige donkere dagen afgewisseld met onbehaaglijke kou. In Denemarken weten ze er alles van en hebben ze er iets voor uitgevonden. Hygge is hun antwoord op dit ‘leed’. Het werkt zelfs zo goed, dat Denemarken ondanks het naargeestige klimaat een van de gelukkigste landen ter wereld is. Onderzoeker Meik Wiking meent dat Denen zo gelukkig zijn omdat ze voortdurend bezig zijn met het creëren van hygge en het vol overgave omarmen. Wiking is de baas van het Happiness Research Institute in Kopenhagen en schreef het boek Hygge – De Deense kunst van het leven.

Hygge helpt
Denen laten hun emoties en welzijn gewoonweg niet beïnvloeden door het weer of de wetten van de natuur. Ze maken er het beste van en hygge helpt ze daarbij. Dat zijn nou wijsheden waar een mens iets aan heeft. Ik vind dat ook zo enorm fijn en overzichtelijk aan het weer: je hebt er geen invloed op, dus je moet het er maar mee doen. Aan de hand van legio voorbeelden probeert de schrijver uit te leggen wat hygge nu precies is. Kort gezegd is het een soort gezelligheid, maar de nadruk ligt minder op het sociale aspect en meer op een vorm waarbij je je veilig en geborgen voelt. Het kan ook als je alleen thuis bent bijvoorbeeld. Astrid vertelde er ook al eens over in haar radiorubriek.

Vrij grappig zijn ook de hygge-termen die je op elke bladzijde om de oren vliegen. Het woord wordt over overal aan vastgeplakt. Zo is daar bijvoorbeeld Søndagshygge, oftewel de hygge op zondag. Maar ook als werkwoord en bijvoeglijk naamwoord komt het voorbij. Wacht dacht je van de zin: ‘We hebben een paar uur ge-hyggesnakkede’, volgens het hygge-woordenboek heb je dan gekletst over niet-controversiële onderwerpen. Er zijn ontzettend veel hyggelige aspecten in het leven van de Denen, daar kun je dus een boek mee vullen. Je kunt zelf ook direct aan de slag met de vele tips en recepten. Nu maakt het recept voor Skipperlabskovs (borststuk dat een uur moet stoven) me niet gelijk dolenthousiast, maar ik krijg wel zin om lekker thuis voor de kachel te kruipen met een goed boek en mijn familie en huisdieren om me heen.

  • Het boek Hygge – De Deense kunst van het leven is te koop in onze webshop.

Als online managing editor van Flow hoort, leest en ziet Jeannette de leukste dingen voorbijkomen – online maar ook offline. Welke vallen op en zijn de moeite waard? Op ons blog deelt ze haar favoriete onderwerpen, inzichten en tips.

hygge

 

 

 

 

 

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN