Bij Flow lezen we graag. In deze blogserie vertellen redactieleden wat ze van een bepaald boek vonden. Deze keer: online editor Rachel over ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen.
Mijn opa en ik houden van dezelfde boeken. We lezen graag geschiedenisverhalen en dan het liefst over de Tweede Wereldoorlog. Het interesseert ons enorm en we vinden het heel boeiend om te lezen wat er zich toen allemaal afspeelde. Samen met mijn opa wissel ik de oorlogsboeken uit en bespreken we wat ervan vonden. Normaalgesproken lenen we dus elkaars boeken, maar zonder dat we het wisten hadden we dit keer, heel toevallig, allebei ’t Hooge Nest gekocht. Stiekem ben ik er nu wel blij mee: zo hebben we allebei ons eigen exemplaar.
Hier gaat het over
Auteur Roxane van Iperen verhuist naar een villa in ’t Gooi. Wat ze niet weet is dat er een enorme geschiedenis schuilgaat achter ’t Hooge nest, zoals het huis heet. Ze gaat op onderzoek uit en vertelt in het boek het verhaal van de twee Joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper. Terwijl ze zelf gevaarlijk lopen en moeten onderduiken, proberen ze, vanuit ’t Hooge Nest zo veel mogelijk mensen te helpen aan een veilige plek. Met vreselijke gevolgen.
Dit vond ik ervan
Overal zag ik mensen die ’t Hooge Nest lazen en in verschillende boekwinkels verscheen het boek in de top tien. Omdat het mijn genre is en het verhaal me aansprak, besloot ik het te kopen. Ik hoorde van verschillende kanten dat het begin van het verhaal lastig is en ik moet zeggen: ik moest me er even doorheen bikkelen en legde het boek vaak voor langere tijd weg.
Maar als je daar uiteindelijk doorheen bent, kom je terecht in een prachtig en vooral heldhaftig verhaal. Het is zo inspirerend om te lezen hoe twee zussen, ondanks dat ze zelf gevaar lopen, ervoor kiezen om andere mensen te blijven helpen. Daarnaast bevat het ook spanning, omdat je nooit weet of en wanneer het fout zal gaan.
Wanneer ik het boek lees lopen de rillingen soms over mijn rug. Hoe kan het dat mensen zo wreed kunnen zijn? Ondanks dat ik wel iets weet over het onderwerp, blijf ik me verbazen over de manier van doen van bepaalde mensen. Roxane van Iperen heeft, wat mij betreft, de geschiedenis van haar huis op een bijzondere manier verteld. Het boek blijft je bij en ik kan niets anders doen dan het je aanraden.
Tot slot nog een conclusie van mijn opa: “Ook voor de generatie nu is het zo belangrijk om te blijven lezen over dit onderwerp, ondanks dat je het zelf niet hebt meegemaakt.” Daar sluit ik me helemaal bij aan.
Deze zinnen raakten me
De volgende zinnen raakten me doordat je er de wanhoop, realiteit en heldhaftigheid in kunt lezen.
- ‘Neem mij! Maar niet de kinderen, alsjeblieft niet de kinderen.’
- ‘Direct nadat ze hun intrek in ’t Hooge Nest hebben genomen, begint Janny meer mensen in nood naar Naarden te halen.’
- ‘Het is de kolom daarnaast, rechtsonder die aanvankelijk haar aandacht had getrokken. Straf op de moord van (..) de volgende Nederlanders tot dood veroordeeld. Dan volgt er een opsomming van negentien namen, waarvan ze er een aantal kent.’
Meer lezen
- ’t Hooge Nest, Roxane van Iperen (Lebowski).
- Flow leest: Wolkenstad van Anthony Doerr.
- Even wegdromen: zeven keer inspiratie voor een thuisbibliotheek.
Tekst en fotografie Rachel Vieth