Flow leest zelfhulp: Irene over Liefdesbang van Hannah Cuppen

Liefdesbang

De Flow-redactie dook in de wereld van de zelfhulpboeken. Wat hebben die hun bijgebracht over de liefde? Irene Smit, creative director over het boek Liefdesbang – Overwin verlatingsangst en bindingsangst van Hannah Cuppen.

“Daar zat ik dan. Met mijn e-reader in het vliegtuig in pre-coronatijd. Verdiept in Liefdesbang van Hannah Cuppen. De tranen liepen over mijn wangen. In mijn keel een grote brok. Links mijn tieners, die gelukkig helemaal opgingen in hun film. Achter me een kind dat tegen mijn stoel schopte. Maar ik zat in mijn eigen bubbel. Wat was dit allemaal herkenbaar. De situaties, de gedachten, de momenten, de worstelingen. Ineens keek ik van een afstandje naar mijn eigen liefdesleven na de scheiding, dik tien jaar geleden op dat moment. En snapte ik wat ik eigenlijk al die jaren aan het doen was in de liefde.

Mijn oma scheidde van mijn opa toen ze 65 was, mijn vader scheidde van mijn moeder toen ik 15 was en mijn relatie liep op de klippen toen mijn kinderen 2 en 6 waren – en daar kreeg ik een flinke knauw van. Juist ik, terwijl ik me zó had voorgenomen het goed te doen in de liefde. Daarna kwam er de grote puzzel. Vriendjes kwamen en gingen en ik worstelde met hechten, wantrouwen, grenzen stellen en zo nog wat zaken. Vlak voordat ik in dat vliegtuig zat, waren er weer wat verwarrende dingen gebeurd in de liefde en ik dacht: kom maar op met een boek waarin alle antwoorden staan!

Nieuwe inzichten

Na wat zoeken stuitte ik op Liefdesbang, waarover ik las: ‘Wil je graag een relatie maar trekt de ander zich steeds terug? Word je keer op keer verliefd op iemand die al een partner heeft? Of heb je juist zelf de neiging de ander op afstand te houden, net als die voor jou wil kiezen? Als je steeds opnieuw belandt in onmogelijke relaties herken jij misschien de dans van verlatings- en bindingsangst. Je bent echt niet de enige! Het fundamentele conflict tussen onze behoefte aan intimiteit enerzijds en de behoefte aan vrijheid anderzijds zorgt voor de dans van achtervolgen en weg­lopen, van aantrekken en afstoten.’

Dit was duidelijk mijn boek. Met een flinke dosis nieuwe inzichten kwam ik aan op mijn zonnige vakantiebestemming. Wat vielen er veel kwartjes! In die week in de zon nam ik me voor het anders te doen. En dat deed ik, en ook niet. Natuurlijk is mijn liefdesleven niet gered door dit boek en maak ik nog steeds fouten en rare sprongen, en neem ik gekke beslissingen. Maar inmiddels weet ik wel hoe het komt. Iets met angst… Dank boek! Dank Hannah! Het komt goed hoor!”

Meer lezen?

Tekst Irene Smit  Fotografie Jana Shnipelson / Unsplash

Promotional image

Van mental health tot goed nieuws

Flow nieuwsbrief

Wil je nog meer verhalen van Flow? Twee keer per week versturen we een mail met nieuwe artikelen.

SCHRIJF JE IN